1. yle.fi
  2. Uutiset

Korvasieniä voi löytää hyvällä tuurilla jo viikonloppuna

Jos sääennusteet pitävät paikkansa, voi sienikausi alkaa Itä-Suomessa tavallista aikaisemmin. Mäntyharjulla ensimmäiset korvasienet löydettiin jo viime viikolla.

Kotimaan uutiset
Korvasieni.
Korvasienet viihtyvät esimerkiksi hakkuualueilla.Lauri Jokela, Kuusa

Ensimmäiset korvasienet alkavat ilmestyä maanpinnalle tällä viikolla, arvioi Metsäntutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Kauko Salo.

Salon mukaan kaikki on kiinni keleistä. Lämpimät ja aurinkoiset päivät houkuttelevat sieniä kasvamaan.

Eräs Yle Uutisten kuuntelija kertoi löytäneensä muutaman pienen korvasienen Mäntyharjulta jo viime viikon maanantaina.

– Yleensä ensimmäiset korvasienet alkavat nousta toukokuun alussa. Suuremmissa määrin korvasieniä alkaa ilmestyä viikon parin sisään, Salo sanoo.

Yöpakkaset ovat myrkkyä sienten rihmastoille, mutta jos 10 vuorokauden sääennusteita on uskominen, ei pakkasia ole enää luvassa. Salon mukaan myös sateilla on merkitystä: sienet tarvitsevat kasvaakseen niin valoa kuin vettäkin.

Huhtasieni kelpaa pannulle sellaisenaan

Yleensä korvasieniä löytää parhaiten avohakkuualueilta ja aukeilta paikoilta, jossa maan pintaa on rikottu lähivuosina. Tavallisesti korvasienet ilmestyvät hakkuualueille 2–3 vuotta metsän kaatamisen jälkeen.

Sieni-innostuksen keskellä on syytä muistaa, että korvasieni on käsittelemättömänä tappavan myrkyllinen. Jotta sieniä voisi käyttää ruoanlaittoon, on ne ryöpättävä vähintään kahdesti riittävässä määrässä vettä. Tarkempia ryöppäysohjeita löytää esimerkiksi netistä.

Salolla on tarjota alkukesän sienestäjille myös myrkytön vaihtoehto.

– Itse pidän erittäin paljon huhtasienistä, jotka eivät vaadi keittämistä. Huhtasienet voi heittää suoraan pannulle. Keski-Euroopassa huhtasieni on yksi arvostetuimmista sienilajeista.

Salon mukaan huhtasieniä voi löytää reheviltä niityiltä, kompostien lähettyviltä ja vaikkapa omasta puutarhasta. Ulkonäöltä huhtasieni muistuttaa hieman korvasientä, mutta on lakiltaan pitkulaisempi.

Jos pelkää huhtasienen ja korvasienen sekoittuvan keskenään, voi apua lajintunnistukseen kysyä esimerkiksi paikalliselta sieniseuralta.

Lue seuraavaksi