”Pohjois-Pohjanmaa on maailman kosketuskammoisinta seutua”

Taina Kinnusta ei lapsena halailtu eikä pussailtu. Nyt tutkija, jota ei lapsena huolittu syliin, on kirjoittanut koskettelemattomuudesta kirjan.

terveys
Taina Kinnunen.
Kulttuuriantropologi Taina Kinnusen mukaan suomalaiset koskettavat toisiaan edelleen pidättyvästi. Kinnunen on selvittänyt uudessa teoksessaan mistä kosketuksen välttämisen perinteemme juontuu, ja selittääkö se monenlaista pahoinvointia?

Kulttuuriantropologi Taina Kinnusen mukaan viimeistään aikuisena pitää itse oivaltaa, jos lapsuus on mennyt ilman hellyyttä. Läheisyyttä kaihtava tapa siirtyy.

- Mehän aikuisuudessa parisuhteessa ja suhteessa omiin lapsiin toistamme sitä mallia, mikä siellä kotona on opittu. Tämä on tietenkin ikävä asia, jos me emme tiedosta sitä mallia, Aamu-tv:n vieraana maanantaina ollut Kinnunen sanoo.

Läheisyyttä voi kuitenkin opetella. Kinnusen mukaan naisten ja miesten kosketuksessa on eroa. Ero tulee siitä, mitä koskettamisella ymmärtetään.

- Meidän kulttuurissamme miehyyttä tehdään muun muassa sillä tavalla, että miehen kuuluu välttää hellyyttä. Miehen kuuluu haluta mieluummin seksiä kuin läheisyyttä. On jopa sallitumpaa etsiä yhden illan seksisuhteita kuin yhden illan hellyyssuhteita, Kinnunen toteaa.

Ajateltiin, että yksin itkeminen vahvistaa keuhkoja

Tutkija Taina Kinnunen tietää, että suomenruotsalaispiireissä koskettelu otetaan rennommin. Itä-Suomessa taas kosketellaan länttä enemmän. Pohjanmaan seudulla viilenee.

- Niin kuin kirjassanikin sanon, Pohjois-Pohjanmaa on todennäköisesti maailman kosketuskammoisinta seutua.

Tutkijan mukaan sotavuodet tekivät pahojaan suomalaiseen kosketteluun. Rintamalta palanneet isät olivat traumatisoituneita, äidit eivät jaksaneet. Sotavuosista suomalaiset lapset maksavat kovaa hintaa vieläkin.

- Sotavuosien jälkeen muun muassa Arvo Ylppö toi meille sellaista oppia, jonka mukaan lasta tuli ottaa mahdollisimman vähän syliin ja ruokkia vain neljän tunnin välein. Jos lapsi siinä välissä kaipasi huomiota, niin, hänen piti antaa huutaa vaikka toisessa huoneessa. Tai viedä vaikka saunaan, koska se vain vahvistaa keuhkoja.

Sodan jälkeen ajateltiin, että lapsesta kasvaa sosiaalinen ja nöyrä, kun huomionkaipuuseen ei vastattu.

Miksi meillä ei saa tulla lähelle?

Taina Kinnunen muistuttaa, että koskettamisesta pitää olla yhteinen käsitys koskettelijan ja vastaanottajan välillä. Jokaisella on vahva ruumiillinen itsemääräämisoikeus. Toista ei saa koskettaa ilman lupaa.

Tutkijaa kiinnostaa kuitenkin, miksi Suomessa koetaan ahdistusta, kun toinen tulee lähelle.

- Meillä on monia vakavia sosiaalisia ja terveydellisiä ongelmia. Meillä on valtava yksinäisyys, alkoholismi, väkivalta ja masennus. Nämä vaivat riivaavat tätä kansakuntaa ja olen täysin vakuuttunut, että niillä kaikilla on ainakin jonkinasteinen yhteys tähän meidän yksinpärjäämisen ihanteeseen, välttelevyyden ja torjumisen kulttuuriin.