1. yle.fi
  2. Uutiset

Maijasta tuli esikoiskirjailija 74-vuotiaana

Eihän minulla ole kuin paljon sanoja, pohti Maija Häivälä kirjoittajapiirissä. Sitten hän hoksasi, että käsillä on peruskivi. Sen päälle rakentui kirja, esikoinen. Hienoinen yllätys tekijälleenkin, tuolloin 74-vuotiaalle Häivälälle. Mutta ehdoton rikkaus, tuo uuden kokeminen.

kirjailijat
Maija Häivälä
Maija Häivälä julkaisi esikoiskirjansa 74-vuotiaana.Raila Paavola / Yle

Ylivieskalainen Maija Häivälä ei ollut nuorena mikään runotyttö. Aikuisena hän löysi teatterin ja on sekä lukenut lukemattoman määrä tekstejä että ohjannut ja dramatisoinut.

Opiskellessaan Ylivieskasta käsin naistutkimusta Oulun yliopistossa Häivälä joutui kirjoittamaan paljon esseitä ja sai palautetta elävästä kielestä.

Sitten hän päätyi myös kirjoittajapiiriin. Miksi?

– Sitä älä kysy, sitä en tiedä vielä tänäkään päivänä. Ehkä pohjalla oli jotain...

Fiktio ja itse koettu kietoutuvat

Oikeastaan kirjoittaminen alkoi 24:stä A-nelosesta, jotka Häivälä täytti tekstillä omasta elämästään. Kirjoittajapiirissä hän tunsi antinsa vaatimattomaksi:

– Minä en voinut sanoa muuta kuin että minulla on paljon sanoja. Sitten hoksasin vasta, että sanathan ne ovat niin kuin peruskivi.

Peruskiven päälle nousi Outo uni, kirja, josta Häivälä ei löydä lainkaan itseänsä. Toisaalta tekstissä fiktio ja itse koettu tuppaavat kietoutumaan toisiinsa:

– Luulen, että olen aivan kirjoittanut täyttä fiktiota - ja sitten huomaan että hetkinen, sehän voikin olla sieltä...

Esikoiskirja julkaistiin vuonna 2012. Nyt työn alla on pitkä novelli Kaukomatka. Sillä niin kuin Häivälä ensimmäisen kirjan takakannessa sanoo:

– On rikkaus kokea jotain uutta ja avartavaa. Olkoonpa se sitten vaikka kirjoittaminen kuten itselläni tai jokin muu asia mikä tuo elämyksiä elämään.

Lue seuraavaksi