Ruandalaisäitiä ja -tytärtä uhkaa käännytys Turusta

Äiti ja 10-vuotias tytär ovat parhaillaan Turun Maarian seurakunnan suojissa. Perhe uhataan käännyttää kotimaahan torstaiyönä. Seurakunta on erityisen huolissaan suomalaistuneen tytön turvallisuuden puolesta.

Kotimaa

Poliittista vainoa pelkäävää ruandalaisäitiä ja hänen tytärtään odottaa käännytys takaisin Ruandaan torstaiyönä, ellei tilanteessa tapahdu muutosta.

Turun Maarian seurakunta on erittäin huolissaan äidin ja erityisesti tyttären turvallisuudesta. Seurakunta on vedonnut suomalaistuneen, alakoulua käyvän 10-vuotiaan tyttären puolesta muun muassa lastensuojeluviranomaisiin.

Maarian seurakunnan mielestä käännytys takaisin Ruandaan olisi yksiselitteisesti heitteillejättö.

- Käsityksemme mukaan olosuhteet Ruandassa ovat äärimmäisen heikot. Katsomme, että tyttären ja hänen äitinsä karkottaminen olisi suuri virhe ja aiheuttaisi heille äärimmäistä kärsimystä ja hätää. Uskomme vilpittömästi, että mikäli perhe käännytetään Ruandaan, he joutuvat kadulle tai vankilaan. Mikäli äiti vangitaan, tytär jää ilman huoltajaa, todetaan Maarian seurakunnasta

Aviomies edelleen kateissa

Äiti ja tytär saapuivat Ruandasta Suomeen 2008. He anoivat turvapaikkaa Suomesta vuonna 2010 suojeluntarpeen ja poliittisen vainon vuoksi. Äiti on oppositiopuolueen FDU-Inkingin eli United Democratic Forces:in aktiivinen jäsen kuten hänen lähisukulaisensakin.

Äidin poistuttua Ruandasta 2008 hänen miehensä pidätettiin poliittisista syistä. Vankilasta vapauduttuaan mies ja heidän kaksi lastaan pakenivat Ugandaan.

Kansainvälinen Punainen Risti löysi lapset vuonna 2011 Ugandasta, mutta aviomiestä ei ole edelleenkään löydetty.

Poliittiset mielipiteet ja ilmaisunvapaus ovat Ruandassa vuoden 2010 vaalien jälkeen olleet ankarasti rajoitettuja. Hallituksen arvostelijoita, oppositiopoliitikkoja ja journalisteja uhkaillaan. Monia on pidätetty ja vainottu heidän mielipiteidensä vuoksi.

Valitus hallinto-oikeuteen kesken - silti karkotus odottaa

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi alkuvuonna valitusluvan ensimmäisestä kielteisestä turvapaikkapäätöksestä. Maahanmuuttovirasto puolestaan hylkäsi toisen turvapaikkahakemuksen, joka tehtiin Ruandan poliittisen tilanteen entisestään kovennuttua.

Toisesta päätöksestä on tehty valitus Helsingin hallinto-oikeudelle, mutta valitusprosessin aikanakin äitiä ja tytärtä odottaa käännytys takaisin kotimaahan.

Perheen tilanteesta on oltu yhteydessä myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Vuonna 2012 Suomen maahanmuuttovirasto käsitteli kaikkiaan kahdentoista ruandalaisen turvapaikan hakemusta. Kuudelle näistä myönnettiin turvapaikka.