1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuninkaalliset

Valta vaihtuu Hollannissa - Yle näyttää seremoniat suorana lähetyksenä

Hollanti saa tänään tiistaina uuden hallitsijan, kun kuningatar Beatrix luovuttaa kruunun pojalleen Willem-Alexanderille.

Hollannin tänään tiistaina tapahtuvaa vallanvaihtoa voi seurata Suomessa suorana lähetyksenä Yleisradion välityksellä.

Yle näyttää vallanvaihtojuhlallisuudet klo 11.00 - 11.50 ja 14.40 - 16.30 Yle Areenassa ja klo 14.40 - 16.30 Yle TV1:ssä.

Lähetyksen juontaa Marjukka Havumäki ja asiantuntijana on Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtaja Juhana Aunesluoma Helsingin yliopistosta.

Vallanvaihto alkaa aamupäivällä klo 11.00 Suomen aikaa, kun kuningatar Beatrix saapuu Amsterdamin keskustassa sijaitsevaan kuninkaalliseen palatsiin.

Beatrixin allekirjoitettua asiakirjan, jossa hän luopuu kruunusta, tulee hänen vanhimmasta pojastaan Willem-Alexanderista kuningas. Samalla Beatrix muuttuu jälleen prinsessaksi.

Klo 11.30 kuningas Willem-Alexander, prinsessa Beatrix, kuningatar Máxima ja prinsessat Catharina-Amalia, Alexia ja Ariane tervehtivät kansaa palatsin parvekkeelta.

Paikalle odotetaan jopa 20 000 ihmistä, jotka laulavat lyhyiden puheiden jälkeen Hollannin kansallislaulun.

Kruunu, valtikka ja valtakunnanomena odottavat

Seremoniat jatkuvat Amsterdamin Nieuwe Kerk -kirkossa, jossa kuningas vannoo klo 15 valan. Valassa hän lupaa noudattaa maan perustuslakia. Sitten on Hollannin parlamentin jäsenten vuoro vakuuttaa uskollisuuttaan uudelle hallitsijalle.

Kuningasta ei kruunata seremoniassa, vaan vallanmerkit, kruunu, valtikka ja valtakunnanomena, ovat pöydällä valtaistuimen vieressä. Kaksi muuta vallanmerkkiä, miekka ja kuninkaallinen lippu, ovat upseereiden hallussa.

Kuninkaan virkaanastujaispuheen jälkeen vieraat siirtyvät kuninkaalliseen palatsiin jatkamaan juhlintaa.

Pilkattu laulu kuullaan sittenkin

Illalla kuningas seuraa videolinkin välityksellä, kuinka 51 hollantilaisartistia esittää Rotterdamissa vallanvaihdon kunniaksi sävelletyn Koningsliedin eli Kuninkaan laulun.

Säveltäjä John Ewbank ehti jo ilmoittaa sosiaalisessa mediassa pilkatun laulun esityksen peruuntumisesta, mutta kuorolaulua, räppäämistä ja jousisoittimia yhdistävä laulu esitetään sittenkin juhlassa.

Myöhemmin illalla kuninkaallinen perhe seilaa veneellä pitkin Amsterdamin kanavia.

Iltamyöhällä tavallinen kansa juhlii uutta kuningastaan vielä Amsterdamin keskustassa järjestettävässä Koningsbalissa, johon odotetaan jopa 70 000 osanottajaa.