1. yle.fi
  2. Uutiset

Soratiet ovat nyt pahimmillaan - savipohjat routivat

Yksityistien pitäjiä keljuttaa näin keväällä teiden kunto ja valtion tierahoituksen puute. Soratiet nostavat nyt savea pintaan roudan sulaessa.

Kotimaan uutiset
Varoituskyltit kelirikosta.
Pekka Havukainen / Yle

Savipohjaiset tiet routivat nyt. Talvella jäätynyt soratie sulaa auringon lämmittäessä tien pintoja. Soratiessä olevat savikerrokset sulavat sekä nostavat kekoja ja monttuja tienpinnasta. Monessa paikassa teiden rummut ovat talven aikana routineet teiden alla ja ovat vielä nytkin jäässä. Rumpujen kohdalle voi syntyä suuria lammikoita.

- Ojitus on yksityisteiden kunnossapidossa perusasia eikä ojien pidä olla teiden varsilla vesivarastoina, neuvoo mikkeliläinen tieisännöitsijä Ilkka Pietiäinen. Oikea-aikainen kunnostus kuten sorastus säästää tien pidon vaivoja.

- Sepelin levittäminen voi olla jo vähän myöhäistä, sillä sora-autot voivat rikkoa vielä pahemmin pehmeitä teitä, jatkaa Ilkka Pietiäinen.

Pietiäinen on toiminut tieisännöitsijänä ja toimitsijana useissa kymmenissä yksityistiekunnissa yli 10 vuotta Etelä-Savon alueella.

Yksityisteiden varsilla asuvilla tienpidon kustannukset nousevat

Oikea-aikainen kunnossapito säästää yksityisteitä, mutta vaakakupissa painaa myös yksityisteiden avustusten väheneminen valtion suunnalta.

Teiden varrella asuvien yksikkömaksut tienpidosta tulevat nousemaan nykyisestäkin. Tiellä liikkumista ei vielä rajoiteta.

Lainsäätäjä on määrännyt yksityisteiden osalta, että jos tiekunta saa valtion kunnostus- tai rakentamisavustusta, ei kulkemista voida 10 vuoteen rajoittaa puomilla.

Tiehoitokunnat ovat myös kustannusten nousun vuoksi muuttaneet öljysorateitä aivan normaaleiksi sorateiksi. Ilkka Pietiäinen tuumii, että tiehoitokunnan oli järkevämpää poistaa öljysora. Tilalle rakennettiin soratiet sepelikerroksineen ja laitettiin vahvistukseksi savisiin kohtiin kuitukangas estämään routimista.

Lue seuraavaksi