Hyppää sisältöön

Keskusta suosituin, SDP romahti

Hallituksen kompurointi sote- ja kuntauudistuksessa ja kehysriihen päätösten korjailuissa näkyy puolueiden kannatusluvissa. Vuosia gallup-kärjessä ollut kokoomus on menettänyt ykköspaikkansa ja SDP:n suosion lasku jatkuu.

Keskusta on noussut suurimmaksi puolueeksi Yle Uutisten puoluekannatusmittauksessa. Keskustan kannatus oli huhtikuussa 19,4 ja toiseksi pudonneen kokoomuksen 19,2 prosenttia. SDP:n suosio sukelsi 16,2 prosenttiin ja perussuomalaisille mitattiin 18,6 prosentin kannatus.

Nykyisen, kaksi vuotta istuneen eduskunnan pienempi oppositiopuolue nousi suosituimmaksi puolueeksi samaan aikaan kun hallitus joutui korjailemaan kehysriihen osinkoveropäätöksiä ja hallituksen kunta- ja sote-uudistus kompuroi eteenpäin.

Pääministeri Jyrki Kataisen sanoin ”näin sitä on vain eteenpäin kitkuteltu” -hallitukselle uudet kannatuslukemat povaavat lisää sisäisiä jännitteitä. Kokoomuksen kulta-aika on taittumassa ja SDP:n ongelmat syvenevät.

Vaalikauden puolivälissä hallituspuolueiden suosio on pudonnut alimmilleen. Kuuden hallituspuolueen yhteiskannatus on 60,9 ja oppositiopuolueiden 38 prosenttia. Eduskuntavaaleista hallituspuolueiden kannatus on pudonnut runsaat kaksi ja opposition kasvanut noin kolme prosenttiyksikköä.

Maaliskuusta keskustan kannatus kasvoi 1,1 ja kokoomuksen väheni 0,6 prosenttiyksikköä. SDP menetti 1,8 ja perussuomalaiset nousi 0,2 prosenttiyksikköä.

Alkuvuoden aikana kokoomuksen kannatus on pudonnut 2,7 ja SDP:n 2,5 prosenttiyksikköä. Keskustan suosio on kasvanut tammikuusta 2,3 ja perussuomalaisten 0,9 prosenttiyksikköä.

Vasemmistoliitto nousussa

Pienemmistä hallituspuolueista vihreille mitattiin 9,1 ja vasemmistoliitolle tasan yhdeksän prosentin kannatus. Maaliskuusta vasemmistoliiton kannatus nousi 0,5 ja vihreiden 0,1 prosenttiyksikköä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki näkyi ja kuului osinkoverokeskustelussa. Sen sijaan vihreiden Heidi Hautalan remonttisotkut ja Ville Niinistön ylinopeussakot eivät kuluttaneet vihreiden kannatusta. 

Vihreiden suosio on pysynyt alkuvuoden lähes ennallaan, mutta vasemmistoliiton kannatus on noussut tammikuusta 1,1 prosenttiyksikköä.

Pienimpien hallituspuolueiden RKP:n ja kristillisdemokraattien kannatuksessa ei ole näkynyt alkuvuoden aikana juuri muutoksia. RKP sai huhtikuussa 4,2 ja kristillisdemokraatit 3,2 prosentin kannatuksen.

Haastattelut kannatusarviota varten tehtiin 2.-25.4.2013. Taloustutkimus haastatteli yhteensä 3405 henkilöä, joista puoluekantansa kertoi 64,1 prosenttia. Mittauksen virhemarginaali on noin 1,4 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Kokoomus menetti kärkipaikan

Kevään 2007 jälkeen kokoomus on ollut Taloustutkimuksen Yle Uutisille tekemissä mittauksissa lähes koko ajan suosituin puolue.  Kesällä 2011 perussuomalaiset käväisi kahden kuukauden ajan ykkösenä.

Jyrki Kataisen kaksi vuotta kestäneellä pääministerikaudella kokoomuksen kannatus on ollut korkeimmillaan syksyllä 2011 yli 24 prosenttia.  

Keskusta oli suosituin puolue viimeksi lokakuussa 2007. Heinäkuussa 2008 keskusta jakoi ykkössijan kokoomuksen kanssa.

Keskustan kannatus oli pohjalukemissa syksyllä 2011, jolloin keskustalle mitattiin alle 13 prosentin lukemia.

Kesällä 2012 keskusta valitsi uudeksi puoluejohtajaksi ensimmäisen kauden kansanedustajan, yritysjohtajana uraa tehneen Juha Sipilän, joka on nostanut keskustan taas kisaan ykköspaikasta.

SDP:n kannatus kriisilukemissa

Toisen päähallituspuolueen SDP:n kannatus on ollut koko alkuvuoden laskusuunnassa, mutta huhtikuussa tuli todellinen romahdus. 16,2 prosentin lukemat hipovat jo vuoden takaisia tasan 16 prosentin pohjalukemia.

Viime syksyn kuntavaalien alla, kesä-heinäkuussa 2012, SDP haastoi runsaan 20 prosentin kannatuksellaan kokoomuksen ykkössijaa, mutta kuntavaalien jälkeen SDP:n suunta on ollut alaspäin.

.
.