Lintuloru on aikansa elänyt – pääskysiä on jo nähty

Västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään. Näin tiesi vanha kansa, mutta loru ei ole enää ajan tasalla. Lintuharrastaja Olavi Kalkko on bongannut jo pääskysiäkin, vaikkei vielä voida kesästä puhua.

luonto
Räystäspääsky pesäpuuhissaYLE

Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen perinteinen kevätretki toi tänä vuonna laihan tuloksen. Aamukuudelta alkanut bussikierros vei 42 lintuharrastajaa Lempäälän Ahtialanjärveltä Pirkkalan kautta Nokialle ja sieltä vielä Hämeenkyröön Kurkelan kentälle ja Sarkkilan järvelle.

- Toistakymmentä lajia vähemmän bongattiin kuin viime keväänä, Olavi Kalkko summaa.

Kevään myöhästyminen näkyy ja kuuluu myös linnustossa. Isojen järvien selillä on vielä jäätä, osa pikkujärvistä on umpijäässä. Tampereen vilkas lintujärvi Iidesjärvikin aukesi vasta viime viikolla. Kevään muuttajat ovat kuitenkin osin jo saapuneet.

Väiskejä eli pyrstönheiluttajia ei varmaan tule enää yhtään lisää.

Olavi Kalkko

- Peruslajeja nähtiin, kurjet aloittelevat Pirkanmaalla pesintää. Hanhien muutto alkaa olla jo pikkuhiljaa ohitse. Joutsenia on joka paikassa ja rastaat tulivat reilu viikko sitten, Kalkko listaa Pirkanmaan tulijoita.

”Pikkulintuosasto on jäänyt tulematta”

Yöt ovat vielä kylmiä, eikä Suomeen asti yltänyt Suomenlahden eteläpuolella koettu lämpöaalto.

- Hyönteissyöjäporukka ei ole vielä tullut. Hyönteiset eivät ole vielä liikkeessä, mutta jokunen rautiainen on jo nähty. Punarintoja ja peippoja alkaa olla joka paikassa.

- Kirjosieppoja ei kierroksella nähty ollenkaan, vaikka kyllä niitä Pirkanmaalla jo on.

Västäräkit ovat saapuneet runsain joukoin, Kalkon mukaan koko porukka on jo saapunut.

- Väiskejä eli pyrstönheiluttajia ei varmaan tule enää yhtään lisää. Västäräkistä on tullut aikainen karaistunut lintu, Olavi Kalkko sanoo.

Jos västäräkistä on vähäsen, joko voidaan kohta puhua kesästä?

Koko lintuloru on aikansa elänyt.

Olavi Kalkko

- Koko lintuloru on aikansa elänyt. Pääskysestä ei päivääkään ja mekin nähtiin kaksi räystäspääskystä Sarkkilan järvellä. Täytyy nyt ajatella lorua niin, että niitä pääskysiä pitää olla paljon. Massat tulevat vasta parin viikon päästä, edellyttäen että kelit antavat myöten.

Kevään aamukonserteissa jo valikoimaa

Varhain aamuisin kuulee jo linnunlaulua. Kevättä rintaan tuovat muun muassa rastaat.

- Kaikki rastaat laulavat jo. Minulla on käynyt hyvä säkä, leppälintukoiras laulaa tuossa sadan metrin päässä, kun kotioveltani ulos astun.

- Punarinnat, peipot ja kottaraiset tuovat myös lauluääntä aamuun. Tosin kottaraisia on edelleen vähän, eivät ole määrät vielä palautuneet 1970-luvun lukemiin.