1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Piraatti-vappupallot rehellisten kauppiaiden harmina

Kiinalaisia piraatti-vappupalloja on tullut Suomenkin markkinoille. Halvalla myytävät piraattikopiot erottaa huonosta laadusta ja olemattomista patenttimerkinnöistä.

Kuva: Antti Laakso / Yle

Suomessa myydään vuosittain miljoonia heliumpalloja, joista suurin osa kaupataan vappuna. Suurin osa kauppiaiden ilmapalloista tuodaan Espanjasta ja Yhdysvalloista.

Kauppiaiden kiusaksi kaduille on viime vuosina ilmestynyt kiinasta tuotuja halpakopioita. Jos pallon hinta vaikuttaa liian halvalta muihin myynnissä oleviin verrattuna, hälytyskellojen pitäisi soida.

Piraattipallojen laatu on huomattavasti heikompi, ne päästävät ilman nopeasti pois.

Jouni Livisti, kauppias

- Kiinalaisten piraattipallojen laatu on huomattavasti heikompi, ne päästävät heliumin nopeasti pois. Ne eivät ole kunnollista foliota. Piraattikopiot myös kuultavat läpi eikä niissä ole esimerkiksi lisenssimerkintöjä ja patenttinumeroita, kuten aidoissa palloissa, kauppias Jouni Livisti kertoo.

Laillisten pallojen kauppiaat toivovat, että tulli ja poliisi pystyvät estämään pääosin Kiinasta tulevien väärennettyjen ilmapallojen kauppaamisen.

Vappukaupassa täytetään miljoonia ilmapalloja

Suomessa myydään vapun alla miljoonia ilmapalloja. Myynti on kuitenkin vielä maltillista verrattuna esimerkiksi Yhdysvaltoihin.

- Suomessa myydään noin 0,7 helium-ilmapalloa asukasta kohti vuodessa. Näistä 99 prosenttia myydään vappuna. Yhdysvalloissa taas myydään 40 palloa asukasta kohti vuodessa - se on paljon, kauppias Jouni Livisti vertaa.

Suosituimmat vappupallot ovat tänäkin vuonna Angry Birds -aiheisia. Porissa, Turussa ja Tampereella pallokauppaa jo 30 vuoden kokemuksella tekevä Livisti kertoo, että noin kolmasosa myytävistä palloista on lintuaiheisia.

Muodit ovat vuosikymmenten kuluessa muuttuneet - esimerkiksi muumipallojen suurin suosio on ohitettu. Kauppias Jouni Livisti kertoo kolmenkymmenen vuoden myyntikokemuksella, että suomalaiskaupunkien vappupallokulttuureissa on isoja eroja.

- Porissa ostetaan palloja pääasiassa lapsille, kun taas Tampereella kulttuuri on jostain syystä sellainen, että myös vanhemmat miehet virttyneessä ylioppilaslakissaan saattavat ostaa pallon itselleen ja kulkea sen kanssa torilla, Livisti sanoo.