1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Urpilainen veroparatiiseista: We want our money back!

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen kutsui Helsinkiin politiikan ja talouden vaikuttajia puhumaan veronkierrosta. EU päättää veronparatiisien vastaisista toimista toukokuussa.

politiikka
Jutta Urpilainen, George Mavraganis, Alphonse Berns, Rimantas Sadzius ja Peter Kazimir keskustelutilaisuudessa veropetosten ja veronkierron torjunnan tehostamisesta Helsingissä.
Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen, Kreikan varavaltiovarainministeri George Mavraganis, Luxemburgin valtiovarainministeri Alphonse Berns, Liettun valtiovarainministeri Rimantas Sadzius ja Slovakian valtiovarainministeri Peter Kazimir keskustelutilaisuudessa veropetosten ja veronkierron torjunnan tehostamisesta Helsingissä maanantaina.Martti Kainulainen / lehtikuva

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) kansainvälinen keskustelutilaisuus veroparatiiseja vastaan osuu oikeaan hetkeen. Euroopan unionin komissio aloitti joulukuussa taistelun veronkiertoa vastaan. EU:n valtiovarainministerit ja johtajat tekevät ratkaisut toukokuussa.

Komission lukujen mukaan EU-maat menettävät joka vuosi biljoona eli tuhat miljardia euroa veronkierron takia.

- Toivon, että EU:n valtiovarainministerit toukokuun kokouksessa sanovat yhteen ääneen veroparatiiseille: We want our money back! Ja toivon, että EU-johtajat toukokuun kokouksessaaan ovat samalla linjalla, Urpilainen sanoi avatessaan tilaisuuden.

We want our money back -vaatimusta käytti aikoinaan Iso-Britannian pääministeri Margaret Thatcher vaatiessaan maan EU-maksuosuuden pienentämistä.

Komissaari: Pitäisi pystyä määrittelemään veroparatiisi

Komission veroasioista vastaava jäsen Algirdas Semeta sanoo, että rahanmenetykset ovat valtavia. Komissio on laatinut 24 kohdan ohjelman, jolla veronkiertoon tartutaan.

- On epärealistista olettaa, että kaikkea saataisiin takaisin. Mutta vaikka saataisiin vain osa, se toisi EU-maille satoja miljardeja euroja, Liettuan komissaari Semeta sanoo.

Komissiossa taistelu ei alkanut yksimielisesti. Yksimielisyyttä voi olla vaikea saavuttaa toukokuussakaan.

- Ensin pitäisi pystyä laatimaan määritelmä veroparatiisista. Siitä jäsenmaiden on päästävä yksimielisyyteen, viime kerralla sitä ei saatu aikaiseksi.

Urpilaisen mielestä veroparatiisimaiden nimet pitää pystyä kokoamaan mustalle listalle.

Urpilaisen mielestä avoimuutta on lisättävä. On puututtava pankkisalaisuuteen, yritysten omistusten avoimuuteen ja valtioiden välisiin salaisuuksiin. Urpilaisen tuntuma on, että ilmapiiri veroparatiiseista puhuttaessa on muuttunut.

- Poliittinen ilmapiiri on viime viikkoina muuttunut merkittävästi. Se oli näkyvissä myös, kun olin kansainvälisen valuuttarahaston kokouksessa. Toukokuussa on tarve tehdä valtiovarainministereiden kesken päätöksiä.

Korjattu klo 16.15: EU-maat menettävät vuosittain biljoona euroa veronkierron takia.

Lue seuraavaksi