1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Passeja saa jatkossa vain kioskeista – aikaviive estää varkaudet

Passit, joita haetaan tästä päivästä alkaen, on noudettava R-kioskilta. Passeja säilytetään kioskeilla lukituissa ja aikaviivesuojatuissa tiloissa.

Kuva: Kaija Kervinen / Yle

Ensimmäisiä passeja luovutetaan R-kioskeilta arviolta viikon kuluttua. Passien luovutus on viranomaistehtävä, johon poliisihallinto on asettanut tietyt turvallisuusvaatimukset.

Ylitarkastaja Heli Rajaniemi poliisihallituksesta kertoo, että poliisi on ohjeistanut ja opastanut passien jakelijat. Tiloille on pidetty katselmukset, ja kioskeilta vaaditaan tietyn turvallisuustason ylittävät kassakaappijärjestelmät.

Aluepäällikkö Anu Heiskanen R-kioski Osakeyhtiöstä sanoo asioiden olevan jo tuttuja.

- Me on opeteltu näihin turvallisuusasioihin vuosikausia muun muassa sitä kautta,  että me hoidetaan Itellan palveluita monessakin kioskissa. Samalla tavalla kaikki passitkin on turvassa lukkojen takana 24 tuntia vuorokaudessa aikaviivesuojauksen takana.

500 Ärrää jakelee

Kilpailutuksen tuloksena passikirjaset painetaan Hollannissa, yksilölliset passit valmistaa ranskalaistaustainen Oberthur Technologies Finland Espoossa, ja valmiiden passien luovutus siirtyy R-kioskille. Hakemus jätetään vielä poliisilaitokselle.

Passien jakeluun osallistuu viitisensataa R-kioskia. Noin 150 kioskiin ei tule passipalvelua. Nämä kioskit ovat enimmäkseen kaupunkien vilkkaimpia, lähellä toisia kioskeja sijaitsevia kioskeja.

Puhutaan varmaan semmosesta passi per päivä, vilkkaimmilla se on sitten useita passeja per päivä.

Anu Heiskanen

Asiakkaalle noutopaikka ilmoitetaan vasta sitten, kun passi on kioskista haettavissa. Noutopaikka on kioski, joka sijaitsee lähimpänä hakijan ilmoittamaa toimitusosoitetta, eli esimerkiksi koti- tai työpaikan osoitetta.

Passien määrä lisääntyy

Passien määrä on kasvanut sen jälkeen, kun ne muuttuivat biometrisiksi, ja kymmenen vuoden passit jäivät pois. Toissa vuonna alkoi vanhentua yhtä aikaa sekä kymmenen että viiden vuoden passeja. Tänä vuonna passeja myönnetään noin 750 000.

Aluepäällikkö Anu Heiskanen R-kioski Oy:stä sanoo, että passien luovutukset kullakin kioskilla riippuvat suoraan asiakasmäärästä.

- Keskiarvoisesti puhutaan varmaan semmosesta passi per päivä, vilkkaimmilla se on sitten useita passeja per päivä.

Kioskiesimies Marja Reinikainen kuopiolaisen lähiön Petosen R-kioskilta arvelee, ettei hänen työpaikaltaan luovuteta passeja edes ihan jokaisena päivänä. Hän myös uskoo, ettei luovutus hidasta muiden asiakkaiden palvelua.

- Asiakkaitahan voi palvella siinä välissä, kun odotetaan sitä aikaviivelippaan aukaisua.

Kioskeista on tullut yhteispalvelupisteitä

R-kioskit ovat osa Itämeren alueella toimivaa Reitan Servicehandel Group -konsernia.

Kioskeista on muodostunut melkoisia yhteispalvelupisteitä: valikoimassa ovat jo posti- ja pakettipalvelu, erilaiset pääsyliput, matkaliput, kalastusluvat, teleliittymät, laskujen maksu. Joidenkin kuntapalvelujen hoito voisi aluepäällikkö Heiskasen mielestä hyvin sopia joukkoon.

Kioskiesimies Marja Reinikainen pitää moniosaajavaatimuksia vain myönteisenä piirteenä työssä.  

- Se tuo tähän työnkuvaan vaihtelua, ja motivaatiota miks tätä työtä jaksaa tehhä.