Hyppää sisältöön

Työmiehet karkaavat SDP:ltä

SDP on menettänyt selvästi asemiaan. Yle Uutisten kyselyn mukaan puolue on enää kolmanneksi suurin työmiesten joukossa. Suurin työväenpuolue näyttää nyt olevan perussuomalaiset ja toiseksi suurimmaksi on kirinyt keskusta.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Yle Uutisten huhtikuun puoluekannatusmittauksessa SDP:n kannatus sukelsi 16 prosentin tuntumaan. Alkuvuoden aikana SDP on kadottanut kannatustaan 2,5 prosenttiyksikköä, ja erityisesti työmiehet näyttävät äänestäneen jaloillaan.

Puoluekannatusarviota varten haastateltujen taustatiedoista selviää, että huhtikuussa miesäänestäjien joukossa SDP keräsi vain 14,4 prosentin kannatuksen. Maaliskuussa SDP:n kannatus miehissä oli 16,5 ja tammikuussa 17,9 prosenttia.

Perussuomalaiset sai huhtikuussa miesten äänistä 26, keskusta 20,3 ja kokoomus 18,9 prosenttia. Alkuvuoden aikana eniten kannatustaan miesten joukossa on nostanut keskusta, lähes neljä prosenttiyksikköä.

Miesäänestäjien kannatusvertailussa mittauksen virhemarginaali on noin kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kokoomus menettää naisääniä

Puoluekantansa kertoneista naisista SDP:tä kannatti huhtikuussa 18,1, maaliskuussa 19,6 ja tammikuussa samoin 19,6 prosenttia. Kokoomus sai huhtikuussa naisten äänistä 19,5, keskusta 18,4 ja perussuomalaiset 10,9 prosenttia.

Naisäänestäjien vertailussa virhemarginaali on hieman yli kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.

Alkuvuoden aikana kokoomus on menettänyt naisten tukea lähes neljä prosenttiyksikköä.  Ammattiryhmissä kokoomuksen kannatuksen alamäki on näkynyt erityisesti yrittäjien ja ylempien toimihenkilöiden joukossa.

Keskusta ohitti SDP:n työntekijä-äänissä

Puoluekantansa kertoneista työntekijöistä perussuomalaisia kannatti huhtikuussa 29,5 prosenttia. Alkuvuoden aikana perussuomalaisten työntekijäkannatus on noussut neljä prosenttiyksikköä.

Huhtikuussa myös keskusta ohitti SDP:n työntekijä-äänissä. Keskustaa kannatti 17,3 ja SDP:tä 16 prosenttia työntekijöistä. Keskustan osuus nousi kuukaudessa neljä prosenttiyksikköä.

Maaliskuusta SDP:n työntekijäkannatus putosi viisi ja koko alkuvuoden aikana menetys on ollut seitsemän prosenttiyksikköä.

Työntekijävertailussa mittauksen virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Ikäryhmissä SDP:n menetykset ovat olleet suurimpia 50-64-vuotiaiden joukossa. Maaliskuusta pudotusta tuli kuusi prosenttiyksikköä. Tässä vertailussa virhemarginaali on alle kolme prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Haastattelut kannatusarviota varten tehtiin 2.-25.4.2013. Taloustutkimus haastatteli yhteensä 3 405 henkilöä, joista puoluekantansa kertoi 64,1 prosenttia.

Koko mittauksen virhemarginaali on noin 1,4 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin. Haastateltavien taustatietoja koskeva virhemarginaali on suurempi.