Hyppää sisältöön

Onneli ja Anneli valloittavat teatterissa ja pian myös valkokankaalla

Kotimaisen satukirjailijan Marjatta Kurenniemen tuotantoa nähdään sekä teatterissa että elokuvana. Helsingin kaupunginteatterissa esitetään parhaillaan uutta lastennäytelmää Onneli ja Anneli. Onnelin ja Annelin talo -elokuvan kuvaukset alkavat kesäkuussa Loviisassa.

Onneli ja Anneli on satu ystävyksistä, jotka saavat sattumalta oman, ruusutarhan ympäröimän talon. Kuva: Charlotte Estman-Wennström

Vuonna 2004 edesmennyt Marjatta Kurenniemi kirjoitti ahkerasti yli 40 vuotta. Jo 1950-luvulla ensimmäiset satuhahmonsa luoneen Kurenniemen kertomukset ovat olleet unohduksissa yllättävän pitkään. Onnelin ja Annelin ohella Kurenniemen tunnetuin kirja lienee Oli kerran Onnimanni -satu.

Helsingin kaupunginteatterin Onneli ja Anneli hyödyntää esineteatteria

Nyt Kurenniemen Onneli ja Anneli -satujen värikäs, maaginen maailma on siirtynyt näyttämölle. Onneli ja Anneli on satu ystävyksistä, jotka saavat sattumalta oman, ruusutarhan ympäröimän talon.

- Ne ovat sellaisia tyttömäisiä tyttöjä, mutta nykyaikaisesti tyttömäisiä eli aktiivisia ja tarttuvat toimeen kun näkevät maailmassa vääryyttä. Ottavat selvää asioista, pohtii roolihahmoaan Onnelia ja tämän ystävää Annelia Helsingin kaupunginteatterissa esittävä näyttelijä Pihla Penttinen.

Onnelin ja Annelin näyttämöversion tekeminen on ollut mieluista myös näytelmän ohjaajalle, vaikkei tarina ollut ennestään tuttu.

- Klassikonhan tunnistaa juuri siitä, että se ei vanhene vaan se päivittyy aikakautensa mukaan. Siinä on sekä se maagisuus että sellainen oikeiden, vakavien asioiden todellisuuspohja. Sehän on ihan mieletön yhdistelmä, toteaa näytelmän ohjaaja Lija Fischer.

Kurenniemen tuotantoa ei ole sovitettu ylenmäärin näyttämölle. 1980-luvun alkupuolella joissain teattereissa esitettiin kirjailijan tarinaan pohjautuvaa lastennäytelmää Tingelis-tangelis -puutarha.

Elokuvan kuvaukset käynnistyvät kesäkuun alussa

Onneli ja Anneli -elokuvan ohjaa aiemmin muun muassa Unna ja Nuuk -lastenelokuvan tehnyt ohjaaja Saara Cantell. Unna ja Nuuk on sekin tarina ystävyydestä ja vierauden pelon voittamisesta. Tapahtumapaikkana suomalainen metsä. Onnelin ja Annelin kuvaukset alkavat kesäkuussa Loviisassa.

- En tiedä miksi Kurenniemi on saanut olla rauhassa. Hänhän on tietyllä tavalla meidän oma Astrid Lindgren. Kurenniemellä on monta tosi ihanaa kirjaa. Minulle Onneli ja Anneli on aina ollut ylitse muiden. Onneli ja Anneli tulee kumpikin perheistä, joissa aikuisilla ei ole aikaa, mikä on aika tuttua tänä päivänä kaikille. Kyllä se perusasetelma ja ne henkilöt ovat hyvin ajattomia, elokuvan ohjaaja Saara Cantell muistuttaa.

Onneli ja Anneli pärjäävät itsenäisesti omassa maailmassaan ja lisäksi he lähtevät vielä mukaan vapauttamaan huonomaineisen orpokodin lapsia.

- Puhutaan oikeasti vakavasta asiasta, lasten kohtelusta. Miinkälaisen kohtelun kukin lapsi ansaitsee ja miten yhteisön täytyy olla hereillä sen suhteen, näytelmän ohjaaja Lija Fischer sanoo.

.
.