Launeen koulun E- ja C-siiville valmistellaan väistötiloja

Yli puolet Lahden Launeen koulun henkilöstöstä oireilee. Oireiden laajuus ja vaikeusaste ovat epätavallisia. Pahimmin oireilevat aiotaan siirtää syksyn koittaessa väistötiloihin.

Kotimaa
Launeen koululaisia luokassa.
Meeri Niinistö / Yle

Lahden Launeen koulurakennuksen kunto ja korjaussuunnitelmat arvioidaan uudestaan. Turun yliopiston työterveyshuollon erikoislääkärin, professori Tuula Putuksen tekemän selvityksen tulokset henkilöstön oireilusta esiteltiin tänään.

Tulosten perusteella yli puolet Launeen koulun henkilöstöstä oireilee.

- Oireita on laidasta laitaan ja aika paljon. Lääkärit selvittävät, mitkä ovat näihin asioihin liittyviä ja mitkä mahdollisesti muihin. Mutta oireilua on enemmän kuin keskiverto rakennuksessa, sanoo Lahden kaupungin kiinteistöpäällikkö Jouni Arola.

Purkupäätöstä ei tehty

Sisäilmakyselyn laatineen professori Tuula Putuksen mukaan oireiden laajuus ja vaikeusaste ovat suomalaiseen koulurakennuskantaan nähden epätavalliset.

Viikoittain esiintyviä oireita ovat muun muassa silmien kutina ja kirvely, kurkun käheys, nenän tukkoisuus, väsymys ja päänsärky. Pahimmin oireilevat aiotaan siirtää syksyn koittaessa väistötiloihin, mutta kevään ajan opetus jatkuu normaalisti.

Tänä keväänä toiminta jatkuu ennallaan.

Jouni Arola

- Selvitetään mahdollisia väistötiloja tiettyjen rakennusosien, lähinnä C- ja E -siipien osalta ja ensi syksystä alkaen. Tänä keväänä toiminta jatkuu ennallaan, summaa Arola tulosten tuomia seurauksia.

E- ja C-siiven käyttörajoituksia käsitellään ympäristöterveydenjaostossa 21. toukokuuta. Käytännössä näiden osien käyttökielto tarkoittaisi, että väistötiloja tarvittaisiin 25-26 luokan verran. Koulun E-siiven alaosa on jo nyt poissa käytöstä.

Osa vanhemmista on vaatinut jopa koulun purkamista maan tasalle.

- Sellaisia päätöksiä ei tehty, että koulua purettaisiin. Nyt tehdään tarkka selvitys tulevista koulun korjaustarpeista, korostaa Arola.

Sivistyslautakunta pitää ylimääräisen kokouksen Launeen koulun tilanteen ratkaisemiseksi 2. päivä toukokuuta.