Onko Vappua ilman marssia?

Ennen erottamattomasti työväen vapunviettoon kuulunut vappumarssiperinne on hiipunut Lapissa. Vasemmistoliiton Lapin piirin puheenjohtajan Pertti Keräsen mukaan Lapin ainoa vappumarssi järjestetään Kemissä. Työväen vappujuhlia on vielä kuitenkin eri puolilla Lappia.

ilmiöt
Jussi Öman ja Linda Venetkoski
Jarmo Siivikko / Yle

Torniossa sosiaalidemokraatit marssivat vappuna yhdessä ruotsalaisten aateveljien ja -sisartensa kanssa. Siellä marssi tosin suuntautuu enimmäkseen Ruotsin puolelle, joten on tulkintakysymys, lasketaanko se Suomen Lapin vappumarssien joukkoon vai ei.

Marssin tilalle on tullut muita tapoja juhlistaa Vapun viettoa, kuten ohjelmallisia iltamia, erillisiä työväenlaulutapahtumia ja vappujuhlia ilman marssia.

-Nykyinen sukupolvi viettää vappua eri tavalla. Ehkä Vapun juhlinta tulevaisudessa painottuu enemmän iltamatyylisten vappujuhlien suuntaan. Niissä lauletaan työväenlauluja ja järjestetään muuta ohjelmaa ja lopuksi vielä pannaan tanssiksi. Piirin puheenjohtajana tietenkin toivoisin marssiperinteen vielä elpyvän, Vasemmistoliiton Lapin piirin puheenjohtaja Pertti Keränen sanoo.

Keränen muistuttaa kuitenkin, että paras tapa tuoda työväen asiaa on tehdä oikeaa, kunnollista työväen politiikkaa.

Poika saunoo...

Vasemmistonuoret ja Demarinuoret viettävät Rovaniemellä Vappua saunoen. Vapunaattoiltana nuoret kokoontuvat saunomaan ja parantamaan maailmaa yhdessä paikallisen kauppakeskuksen saunaan. Vappumarssille ei mennä, koska sitä ei Rovaniemellä järjestetä.

-Vietetään iltaa yhdessä, saunotaan, lauletaan työväenlauluja ja pidetään hauskaa, Vasemmistonuorten Lapin piirin puheenjohtaja Jussi Öman kiteyttää.

Demarinuorten Lapin piirin puheenjohtaja Linda Venetkoski olisi valmis laajempaankin yhteistyöhön järjestöjen kesken.

-Voisimme harjoittaa asiakysymyksissäkin enemmän yhteistyötä, olemmehan monesta asiasta melko samoilla linjoilla. Minusta Vasemmisto- ja Demarinuorilla on enemmän yhdistäviä kuin erottavia tekijöitä keskenään, Linda Venetkoski kertoo.

Lapin Vapputapahtumat Lapin Radion nettisivulla www.yle.fi /lappi/menovinkit (siirryt toiseen palveluun)