Hyppää sisältöön

Hollanti valmistautuu tiistain vallanvaihtoon

Kuningatar Beatrixia juhlitaan yötä myöten. Tiistaina päähenkilö on kuninkaaksi kruunattava prinssi William-Alexander.

Hollannin kuningatar Beatrix on viettänyt viimeistä päivää maansa hallitsijana. Tiistaina Beatrixista tulee jälleen prinsessa, kun hänen poikansa Willem-Alexander kruunataan kuninkaaksi.

Samalla kun kunniavieraat osallistuivat Beatrixin viimeisiin kuningatarillallisiin Hollannin kansallismuseossa, kansalaiset kokoontuivat katujuhliin, ja heille televisioitiin kuningattaren jäähyväispuhe. Monet kansalaisista ovat valmistautuneet juhlimaan jopa läpi yön niin Amsterdamissa kuin muun muassa Haagissa ja Rotterdamissa.

– Tämän päivän monarkialle ei anna sisältöä mikään mahti, henkilökohtainen tahto tai perimysjärjestys, vaan ainoastaan halu palvella yhteiskuntaa, Beatrix sanoi tv-puheessaan.

2 000 kunniavierasta, satoja tuhansia juhlijoita

Samaan aikaan Amsterdamissa varauduttiin Willem-Alexanderin kruunajaisiin tiukoin turvatoimin. Kaupungin ilmatila suljettiin siviilikoneilta, ja Saksasta lainatut pommikoirat nuuskivat aluetta, jonne odotetaan kymmeniä tuhansia ihmisiä hurraamaan palatsin parvekkeella näyttäytyville kuninkaallisille.

Kaikkiaan kaupungin asukasmäärä on kaksinkertaistumassa, kun sinne arvellaan rientävän muualta ainakin 800 000 ihmistä juhlistamamaan kruunajaispäivää. Varsinaisten kruunajaisvieraiden joukossa ovat muun muassa Englannin, Espanjan ja Japanin kruununperilliset.

Kuningasperhe kävi maanantaina harjoittelemassa juhlaseremoniaa Niuwe Kerkissa, "uudessa kirkossa", jolla nimestään huolimatta on ikää 600 vuotta. Tiistaina Willem-Alexander vannoo kirkossa kansanedustajille valan, jossa hän lupaa uskollisuutta Hollannin perustuslaille. Siten hänestä tulee maansa ensimmäinen kuningas 120 vuoteen, kolmen kuningattaren jälkeen.