Alexander Graham Bellin ääni saatiin kuuluviin 138 vuoden takaa

Bell lahjoitti kokeeksi tehdyn äänitteen museolle, joka kajosi siihen vasta kun oli varma, ettei se menisi kuuntelemisesta pilalle.

kulttuuri

"Kuulkaa ääneni", sanoo puhelimen keksijänä tunnettu Alexander Graham Bell 138 vuotta sitten tehdyssä koeäänitteessä, joka on saatu kuuluviin nykytekniikalla. Yhdysvaltalaisen Smithsonianin museon kokoelmiin kuuluvaan hauraaseen levyyn ei ole aiemmin uskallettu kajota sen turmeltumisen pelossa.

Äänite, jolla Bell sanoo myös oman nimensä, on niiden 400 esineen joukossa, jotka hän lahjoitti Smithsonianille. Kuraattori Carlene Stephens sanoo nähneenä vahapintaisen pahvilevyn jo 1970-luvulla mutta ajatelleensa, ettei tekniikka ollut läheskään kypsää, jotta levyä olisi tuolloin voinut kuunnella sitä pilaamatta.

Joitakin vuosia sitten Stephens kuuli, että kalifornialaisessa laboratoriossa oli saatu kuuluviin kymmenen sekuntia ranskalaisesta kansalaulusta, joka oli talletettu vuonna 1860 öljylampun tuhkalla tehtyinä kiemuroina. Jos moisen purkaminen kuuluville oli onnistunut turvallisesti, täytyi vahalevykin olla kuultavissa, Stephens ajatteli ja otti yhteyttä digitaalisen konvertoinnin asiantuntijoihin.

Berkeleyn yliopistossa purettiin kuultaviksi kaikkiaan kuusi äänitettä, joilla Bell pääasiassa luettelee rahasummia skottiaksentillaan. Stephens arveleekin, että Bellin suunnitelmissa oli liikekäyttöön soveltuva äänityslaite.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset