Toivo eloonjääneiden löytymisestä hiipuu Bangladeshissa

Pelastustöissä on siirrytty raskaan kaluston käyttöön. Noin 900 ihmistä on yhä kateissa raunioissa, joten kuolonuhrien määrä voi kohota kolminkertaiseksi. Bangladeshin tekstiilituottajat vetosivat maanantaina länsimaisiin vaatejätteihin yhteistyön jatkumiseksi.

Bangladeshin poliisi on vahvistanut tiistai-aamuna, että Rana Plazan tekstiilitehtaan romahduksen kuolonuhrien määrä on virallisesti tällä hetkellä 384. Suurin osa romahtaneen rakennuksen raunioista löydetyistä ruumiista on luovutettu uhrien perheille, mutta 49 ruumista on yhä tunnistamatta Dhaka Medical College -sairaalassa. Brittilehti The Telegraphin mukaan noin 900 ihmistä on yhä kateissa, joten lopullinen kuolonuhrien määrä voi kivuta jopa kolminkertaiseksi.

Pelastustyöntekijät käyttävät nyt nostokurkia ja poraus- sekä leikkauskoneita siirtämään suuria seinänpaloja ja romahtaneen rakennuksen lattianpalasia. Pelastustyöntekijät eivät ole vielä saavuttaneet rakennuksen pohjakerrosta. Pelastustöissä ei ole aiemmin käytetty raskasta koneistoa, koska pelättiin, että suuret koneet voisivat saada aikaan yhä useampien seinien romahduksen uhrien päälle.

Tuhansia tekstiilityöntekijöitä oli töissä Rana Plaza -rakennuksessa, kun se romahti 24. huhtikuuta. The Telegraphin mukaan tietoja tai tarkkaa rekisteriä siitä, keitä rakennuksessa romahdushetkellä oli, ei ole olemassa.

Bangladeshin pääministeri Sheikh Hasina vieraili onnettomuuspaikalla ensimmäistä kertaa maanantaina.

Bangladeshin hallitus kieltäytyi ottamasta vastaan pelastusapua Isolta Britannialta ja YK:lta pian onnettomuuden jälkeen. Bangaleshin kansallinen palopäällikkö Ahmed Ali kertoi, että hallitus oli antanut hänelle luvan hyväksyä erikoislaitteistoa, muttei pelastustyöntekijöitä.

Sisäasianministeri Muhiuddin Khan Alamgir puolusteli hallituksen päätöstä. Alamgir kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle, että maan viranomaiset olivat vakuuttuneita, että he kykenevät hoitamaan kriisinhallinnan. Ministerin mukaan pelastusviranomaiset tekivät hyvää työtä.

- Olen ylpeä kansastani - palomiehet, armeija, poliisi ja paikalliset vapaaehtoiset osallistuivat kaikki pelastustöihin, Alamgir sanoi.

Poliisilla kaksi viikkoa aikaa kuulustella epäiltyä

Bangaldeshin käräjäoikeus on antanut poliisille 15 päivää aikaa kuulustella romahtaneen rakennuksen omistajaa Mohammed Sonel Ranaa, joka pidätettiin sunnuntaina. Poliisi pidätti Ranan, kun tämä yritti paeta Intiaan. Mikäli Rana todetaan syylliseksi, häntä odottaa enimmillään seitsemän vuoden vankeustuomio.

Rana tuotiin Dhakan Metropolitanin käräjäoikeuteen luotiliiveissä, jonka jälkeen hänet vietiin vangittuna salassa pidettyyn paikkaan.

Bangladeshin tekstiilituottajat vetosivat maanantaina länsimaisiin vaatejätteihin, jotta nämä jatkaisivvat kaupantekoa tekstiilituottajien kanssa. Tekstiilituottajat tapasivat ainakin 30 johtavan länsimaisen vaatevalmistajan, kuten H&M -vaateketjun, Walmartin ja Gapin edustajien kanssa maanantaina vakuuttaakseen vaatejätit turvallisuusmääräysten noudattamisesta.

Bangladeshin vaatevalmistajien ja maastaviejien liiton edustajan Shahidullah Azimin mukaan tekstiilituottajat yrittävät estää vastaavien tragedioiden toistumisen. Liitto edustaa yli 4500 tehdasta.

- Me tarvitsemme heidän apuaan, vaatevalmistajat ovat osa meitä, Azim kertoi.

Tekstiiliteollisuuden osuus on 80 prosenttia Bangladeshin viennistä, ja yli 40 prosenttia maan teollisuuden työvoimasta. Tavallinen tekstiiliteollisuuden työntekijä Bangladeshissa ansaitsee alle 40 dollaria kuussa, ja suurin osa työntekijöistä tekee kymmentuntista työpäivää kuusi päivää viikossa.