Wieninleike hurmaa sukupolvesta toiseen

Ravintolassa syöminen kuuluu monella vapun perinteisiin. Vuosikymmenten saatossa ravintolakulttuuri on muuttunut vapaammaksi, mutta suositut ruokalajit pitävät pintansa vuodesta toiseen.

viihde
Vappulounasta nautiskellaan.
Ennen ravintolassa käytiin vain harvoin ja se liittyi johonkin erikoistapahtumaan. Nyt ravintolassa saatetaan käydä syömässä ihan arkenakin. Hotelli- ja ravintolamuseo on käynnistänyt hankkeen, jossa kerätään ihmisten ravintolamuistoja, vaikkapa vappulounaista. Asiasta keskustelivat Hotelli- ja ravintolamuseon johtaja Anu Kehusmaa ja viinuri Timo Neuvonen.

Vappu ilmestyi ravintoloiden ruokalistoille 1870-luvulla. Ensin tarjolla oli vappupäivällisiä, myöhemmin myös vappulounaita. Vakiintuneeksi ravintolatapahtumaksi vappu tuli 1930-luvun alussa.

Ei puhettakaan, että baaritiskille olisi kävelty lasi kädessä.

Timo Neuvonen, viinuri

Kolmisenkymmentä vuotta ravintola-alalla työskennellyt viinuri on nähnyt ravintolakulttuurin muuttuvan.

- Se huomattavasti vapaampaa, ei niin formaalia kuin 30 vuotta sitten, jolloin asiakkaat istuivat yhdessä kohtaa nätisti. Ei puhettakaan, että baaritiskille olisi kävelty lasi kädessä tai että baaritiskillä olisi ollut enemmän asiakkaita kuin oli jakkaroita, muistelee viinuri Timo Neuvonen.

Wieninleikkeen perässä pitkiä matkoja

Hotelli- ja ravintolamuseo on käynnistänyt Restopedia-hankkeen, jossa kerätään ihmisten ravintolamuistoja. Suosikkiruokalajit lumovat sukupolven toisensa jälkeen.

- Yksi juttu, mikä sieltä pompsahtelee aika ajoin on wieninleike. Se tehnyt lähtemättömän vaikutuksen moniin ensimmäisellä ravintolakäynnillä. Sitä wieninleikettä varten on voitu matkustaa pitkiäkin matkoja, kertoo hotelli- ja ravintolamuseon johtaja Anu Kehusmaa.

Sima-tippaleipä -kombo uppoaa edelleen!

Anu Kehusmaa, hotelli- ja ravintolamuseo

Kehusmaa itse muistaa lapsuudestaan 70-luvulta käynnin Kuopion Cumulus-hotellin ravintolassa.

- Sain toivoa listalta mitä tahansa jälkiruokaa. Sain banana split -annoksen ja se oli aivan valtava! En jaksanut sitä syödä, mikä harmitti todella monta kertaa jälkikäteen, että se jäi sinne lautaselle, Anu Kehusmaa muistelee nauraen.

Vappuna simaa ja tippaleipiä

Vappuna monet perheet varaavat vuodesta toiseen pöydän samasta ravintolasta. Pöydän ääreen kokoonnutaan useamman sukupolven voimin ja ravintolassa viihdytään pitkään.

Entä mitä asiantuntijat syövät vappuna?

- Ehkä mä söisin kalaa ja jotain kevyttä lihaa, pohtii Timo Neuvonen.

Hotelli- ja ravintolamuseon johtaja Anu Kehusmaa on perinteisellä linjalla:

- Sima-tippaleipä-kombo uppoaa mulle ainakin edelleen!