Vappumarssin tarve ei ole kadonnut

Perinteisiä vappumarsseja nähdään tänäkin keväänä lähes 30 paikkakunnalla. Kokkolassa perinne on hiipunut jo vuosia sitten ja tänä vappuna tarjolla olisi ollut kahden metrin kulkue. Toivo on nuorissa, joiden kautta ay-liikkeen toiminta voi vireytyä ja vähän radikalisoituakin, uskoo paikallisjärjestön puheenjohtaja.

Kotimaa
Vappumarssijoita Helsingin Hakaniemen torilla.
SAK:n ja työväen vappua vietettiin Hakaniementorilla Helsingissä.Markku Ulander / Lehtikuva

SAK:n vappumarsseja järjestetään Iistä Äänekoskelle, Joutsenosta Turkuun ja Pietarsaaresta Helsinkiin. Kokkolassa vietetään kyllä työväen vappujuhlaa, Jeesus-marssi koonnee taas pitkän kulkueen ja amerikanautojen keväinen letka myös ihailijoita, mutta vappumarssille ei väkeä irtoa.

– Varmoja lähtijöitä olisi ollut kahden metrin jonoksi, naurahtaa SAK:n Kokkolan paikallisjärjestön puheenjohtaja Risto Järvi kuivasti.

Hän ei silti pidä vappumarssia vanhanaikaisena tai aikansa eläneenä.

Kaikkea pidetään tänä päivänä liian itsestäänselvyytenä

Risto Järvi

– Nyt ei vain oma väki ole kiinnostunut: jos tullaan töistä kotiin ja pannaan kravatti kaulaan, niin kyllä on vaikea lähteä marssille...

Järvi arvioi, että osaa aate hävettää. Arvojakaan ei aina nähdä:

– Työehdot on kuitenkin kovalla työllä aikanaan järjestetty ja sovittu. Kaikkea pidetään tänä päivänä liian itsestäänselvyytenä.

Nuorista uusi nousu

Perinteisen duunarin ja porvarin raja-aidat ovat myös saattaneet alkaa hämärtyä, mutta Järvi uskoo, että nousemassa on uusi duunarisukupolvi. Hän on kuunnellut nuorten huonoja kokemuksia työelämästä: palkankorotukset jätetään maksamatta ja lomarahoista tingitään.

– Uskon, että nuorissa on se tulevaisuus. Nuoret löytävät ay-liikkeen ja sitä kautta toiminta voi vireytyä ja vähän radikalisoituakin.

Nuoret löytävät ay-liikkeen ja sitä kautta toiminta voi vireytyä ja vähän radikalisoituakin

Risto Järvi

Järvi kantaa vappupuheessaankin huolta nuorista ja näiden työehtojen toteutumisesta:

– Heidän pitää myös maksaa asuntonsa, ostaa ruokansa ja hoitaa perheensä. Sama euro se on heillä kuin meillä, jotka on pidempään oltu työelämässä.

YLE Uutisten tuoreen mittauksen mukaan SDP on menettänyt eniten kannatustaan työntekijöiden joukossa: keskusta ohittanut demarit ja lähes puolet duunareista kannattaa perussuomalaisia tai keskustaa. Risto Järvi (sd) ei usko aatteen kuolevan, mutta näkee kyllä selityksen luvuille:

– Duunarit on unohdettu. Kaikkia muita on vähän muistettu, mutta tavallista duunaria ei. Me saamme maksaa maksaa kaikki viulut, joten ei ole ihme, vaikka kannatusta ei tule lisää.