Tippaleipä - mauton sotku vai vapun sydän?

Skeptikko ei vakuuttunut tippaleipätestissä vappuleivonnaisen hienoudesta. Tosin huulirasvantarvetta tippaleipien syöminen vähentää.

ilmiöt
Tippaleipiä ja serpentiiniä
Tippaleipätestissä oli mukana Fazerin (vas. ylhäällä), Malvialan (oik. ylhäällä), Elosen (vas. alhaalla) ja Perheleipureiden tippaleivät. Mari Vesanummi / Yle

Yle Tampereen suureen tippaleipätestiin valmistauduttiin huolella. Laadimme testiruudukon, jonka sarakkeiksi nousivat: ulkonäkö ja tuoksu, koostumus ja pölisevyys, sekä maku. Toisen testaajan ehdotuksesta lisättiin sarake jälkimaulle. Perusteena lisäykselle oli, että jälkimaun tahmaisuus ja rasvaisuus vaikuttavat kokemukseen, mikä karvaasti testin aikana koettiinkin.

Testattavana oli neljän eri valmistajan tippaleivät. Elosen, Perheleipureiden, Fazerin ja Malvialan tippaleivät ostettiin tavallisista kaupoista. Eri paikallisleipomoiden tuotoksia kehuttiin etukäteen testaajille, mutta päädyimme valitsemaan ns. bulkkikamaa, jota monen vappuaan viettävän pöydästä lopulta löytyy.

Toisena testaajana oli skeptikko Mari Siltanen, jonka mielestä tippaleipä on sotkuinen, pölisevä ja mauton. Marin kanssa testasi Kirsi Matson-Mäkelä, jonka mielestä vappua ei ilman tippaleipää ole.

Makuyllätyksiltä vältyttiin

Tuoksussa ei ollut tippaleipien välillä eroa, mutta ulkonäkö vaihteli reippaastikin. Malvialan aivoinen tippaleipä oli tummin ja Fazer taas veti aivan omaa linjaansa röpelöisellä tippaleipäkasalla. Tomusokeria oli kaikissa kohtuullinen määrä.

Koostumuksessa hajontaa tuli. Rapein oli Fazerin ja pehmein Elosen. Perheleipureiden ja Malvialan tippaleivät olivat siitä väliltä, tosin Perheleipureilla hieman rapeampi.

Maku ei aiheuttanut minkään tippaleivän kohdalla skeptikolle hurraa-huutoja, mutta tippaleipien ystävä ei horjunut. Tippaleipä on hyvää samasta syystä kuin joulupiparit tai laskiaspulla - ne kuuluvat yhteen tiettyyn juhlaan ja luovat sen. Skeptikko huomautti, että kuuluu munkkikin vappuun ja se on parempaa.

Rapeus on valttia

Yhteistä ykköstä ei testissä löytynyt. Heikoimmin pärjäävä silti oli: Elosen tippaleipä oli molempien mielestä liian pehmeä. Sana tahnainen mainittiin. Molempien testaajien kärkikaksikosta löytyi yksi yhteinen nimi: Fazer. Sen tippaleipien valtiksi nousi niiden rapeus.

Jälkimaku oli jokaisen tippaleivän kohdalla talmainen, mikä kotileipurin mukaan olisi voitu välttää käyttämällä kypsennyksessä tavallista ruokaöljyä. Jälkimakua arvioitaessa esiin nousi esimerkiksi ilmaisu ”se miltä grillillä tuoksuu”.

Testaajat suosittelevatkin nauttimaan tippaleipien kanssa simaa, joka vie rasvaisuutta pois. Huulille se silti jää, mikä vähentää huomattavasti huulirasvan tarvetta.

Tippaleipien laatuun saattoi vaikuttaa niiden säilytystavat niin kaupoissa kuin testaajien kodeissa. Testaajat esittivät testissä omia mielipiteitään, eivätkä pidä niitä lopullisena tippaleipätotuutena. Molemmat testaajat olivat sitä mieltä, että äidin tai isän tekemät tippaleivät voittavat aina.