1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuninkaalliset

Allekirjoitus päätti Hollannin kuningattaren yli 30 vuoden valtakauden

Kuningatar Beatrix luovutti vallan pojalleen Willem-Alexanderille allekirjoittamalla asiakirjan kuninkaallisessa palatsissa. Willem-Alexander kiitti äitiään tämän hallitsijavuosista ja Hollannin kansaa sen antamasta tuesta ja luottamuksesta.

Kuva: Reuters TV

Valta on vaihtunut Hollannissa. Maata vuodesta 1980 lähtien hallinnut kuningatar Beatrix luopui kruunustaan allekirjoittamalla asiakirjan Amsterdamin kuninkaallisessa palatsissa. Tämän jälkeen Willem-Alexander ja tämän puoliso Maxima antoivat omat allekirjoituksensa.

Nimen kirjoittamisen jälkeen Willem-Alexander puristi liikuttuneelta vaikuttaneen äitinsä kättä. Nimikirjoitusten myötä Willem-Alexanderista tuli kuningas, Maximasta kuningatar ja Beatrixista prinsessa. Sisällä palatsissa hoidettujen muodollisuuksien jälkeen kuninkaalliset tervehtivät kansaa palatsin parvekkeelta.

Palatsin ulkopuolelle seremoniaa seuraamaan kokoontunut valtava, enimmäkseen kuningashuoneen tunnusväriin oranssiin pukeutunut ihmisjoukko puhkesi suuriin suosionosoituksiin kuninkaallisten astuttua parvekkeelle. Paikalla oli arviolta 25 000 ihmistä.

Prinsessa Beatrix puhui ensin lyhyesti ja esitteli kansalle uuden kuninkaan.

- Olen onnellinen ja kiitollinen voidessani esitellä teille uuden kuninkaan, 75-vuotias Beatrix sanoi.

Tämän jälkeen oli 46-vuotiaan kuninkaan Willem-Alexanderin vuoro kiittää äitiään.

- Rakas äiti, Willem-Alexander aloitti puheensa ja kiitti sitten Beatrixia tämän hallitsijavuosista ja Hollannin kansaa näiden antamasta tuesta ja luottamuksesta. Kansan laulettua yhdessä kuningasperheen kanssa Hollannin kansallislaulun, poistui Beatrix parvekkeelta ja tilalle tuli seuraava kruununperijä Oranian prinsessa Catharina-Amalia sekä Maximan ja Willem-Alexanderin kaksi muuta tytärtä.

Hollannin vallanvaihtoa voi seurata Suomessa suorana lähetyksenä Yleisradion välityksellä. Yle näyttää vallanvaihtojuhlallisuudet 14.40 - 16.30 Yle Areenassa ja Yle TV1:ssä.