Härskiyden 50. juhlavuosi

Yliopisto- ja korkeakouluopiskelijoiden vappu on alkanut juhlavin merkein, kun Oulun yliopiston arkkitehtiopiskelijoiden vappulehti Ööpinen ilmestyi 50. kerran. Juhlanumero on historiikkipainos, joka tiivistää kansiensa väliin puoli vuosisataa teekkarihuumoria ja –historiaa huonolla maulla höystettynä.

teekkarit
Ööpinen vuonna 2013.
Sara Ilonen / Yle

50 vuotta sitten muutaman vuoden vanha Oulun yliopiston teknillinen tiedekunta oli vielä lapsenkengissä. Oulun ensimmäisillä teekkariopiskelijoilla paloi suuri halu saada omaan yliopistokaupunkiinsa samanlaista opiskelijakulttuuria, mitä pääkaupunkiseudulla harrastettiin.

Opiskelijat perustivat omat kiltansa, valitsivat etelän veljistä poikkeavan teekkarilakin ja ryhtyivät suunnittelemaan omaa vappulehteä. Mallia lehdelle haettiin helsinkiläiseltä Äpyltä, jonka nimi juurtui tutusta Apu-lehden nimestä.

Oululaiselle versiolle päädyttiin valitsemaan nimeksi Ööpinen.

- Ööpinen on teekkareiden aapinen tavallisille ihmisille, naurahtaa aikojen ensimmäistä Ööpistä luomassa ollut arkkitehti Rauno Anttila.

Vaikka Ööpisestä tuli osittain Äpyn kaltainen, oli alusta asti selvää, ettei sitä ryhdyttäisi liikaa kopiomaan ja lehti tehtäisiin omin maustein.

Bikinirajoja ja sensuuria

Rauno Anttila myöntää jo ensimmäisten Ööpisten olleen melko rivoilla teekkarivitseillä höystettyjä. Sensuurista vastasi alusta saakka Ööpisen toimitus ja välillä ylilyöntejä sattui.

Ööpisen toimitus arvioi lehden keikkuneen välillä rajojen väärällä puolen. Rajojen rikkominen ei ole kuitenkaan ollut täysin huono juttu. Härskinä tunnettu Ööpinen on vuosien saatossa ollut osana muokkaamassa suomalaista sensuuria ja tuonut monia aiemmin tabuina pidettyjä aiheita julkiseen keskusteluun.

- Se, mitä mediassa seksuaalisuudesta painetaan, on Ööpisen ansiota. Ööpisessä on julkaistu ensimmäiset alastonkuvat, ensimmäiset alastonvärikuvat ja näytetty ensimmäiset rinnat Suomessa, arkkitehtiylioppilas Reima Rintala tietää.

Sara Ilonen / Yle Oulu

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus