Tippaleipätehdas innostui liikaa vapusta – kymmeniä tuhansia ylijäämäleivoksia hyväntekeväisyyteen

Suomen suurin tippaleipätehdas valmisti leivonnaisia runsaasti yli oman tarpeen. Facebook-ilmoitus ylimääräisistä tippaleivistä mahdollisti tänä vuonna vähäosaistenkin vappuherkuttelun.

ilmiöt
Vapun tippaleivät valmistuvat
Toimittaja Petri Julkunen ja tippaleipätehdas Malvialan yrittäjä Harri Malviala keskustelevat tippaleivän "ylituotannosta".

Vehmersalmella sijaitseva Suomen suurin tippaleipätehdas Malviala valmisti täksi vapuksi satatuhatta ylimääräistä tippaleipää. Malvialan yrittäjä Harri Malviala ei aikaillut ylimääräisten tippaleipien kanssa.

- Laitoin Facebookiin ilmoituksen, mahtaisiko kukaan tarvita sataatuhatta tippaleipää. Käsiähän oli ilmassa luonnollisesti enemmän kuin happea. Yksi viisas keksi, että lahjoita Hurstin avustusjärjestölle. Olivat kovasti tyytyväisiä ja minulle tuli hyvä mieli, yrittäjä Harri Malviala kuvailee tilannetta.

Viime vuonna meni satatuhatta lyhyeksi ja nyt meni saman verran pitkäksi.

Harri Malviala

Radiojutussa toimittaja Petri Julkusen ja Harri Malvialan "syheröiksi" kuvailemien vappuherkkujen teko aloitetaan jo tammikuussa.

- Tippaleipien valmistaminen on äärimmäisen haasteellinen laji. Kauppaa ei voi ennustaa etukäteen. Sesonkihommat ovat aina vähän tämmöisiä, niin kun joulupukilla jouluna varmasti kiirettä pitelee, Malviala muotoilee.

Tippaleivillä ei ole vakiintunutta kysyntää

Malvialan tehdas tekee vuosittain 1,3 miljoonaa tippaleipää. Malvialan mukaan tippaleipien kysyntä vaihtelee vuosittain. Menekki riippuu siitä, mitä kilpailijat tekevät, mille viikolle pääsiäinen ajoittuu ja miten innokkaita ihmiset ovat vappua laittamaan. Välillä kysyntää on yllin kyllin, mutta toisinaan tippaleipiä jää liiaksikin omiin tarpeisiin.

- Viime vuonna meni satatuhatta lyhyeksi ja nyt meni saman verran pitkäksi. Siinä onkin aina mitoittamista, Harri Malviala sanoo.

Ylijäämästä huolimatta tippaleipä on Malvialan mukaan lunastanut paikkansa ihmisten vappupöydässä.

- Kyllä se on vahva tapa, että vappuna siman kanssa tippaleipää rinnuksille mutustetaan. Eihän tämä mikään varsinainen terveysruoka ole, mutta ei jokapäiväinen aamupalakaan.