Vappumarssi aatteen kultavuosilta tallentui kaitafilmille

Rovaniemellä Lapin maakuntakirjastossa on mahdollisuus Vappupäivänä nähdä mielenkiintoinen elokuvadokumentti Rovaniemen poliittisesta ja  yhteiskunnallisesta historiasta. Helsinkiläinen lääkäri, entinen rovaniemeläinen, Esa Tulkki kuvasi vuonna 1973 Rovaniemen työväenjärjestöjen vapputoimikunnan järjestämän vappumarssin kaitafilmille.

Kotimaa
Esko-Juhani Tennilä vappumarssilla v. 1973
Esa Tulkki

Dokumentti alkaa Rovaniemen työväentalon läheltä vappukulkueen järjestäytymisestä. Jo tässä vaiheessa voi tunnistaa lukuisia tuttuja kasvoja, myös henkilöitä, jotka ovat jo poistuneet keskuudestamme. Punaliput liehuvat, ilmeet ovat jäyhiä ja tuolloinen aatteen palo huokuu ihmisten kasvoilta ja eleistä.

Filmistä on helppo tunnistaa myöhemmän pitkäaikaisen kansanedustajan Esko-Juhani Tennilän hahmo. Myös vasemmistoaktiivi Leena Sokero, kaivosmies Asko Koivuaho, kirvesmies Paavo Suosalo ja edesmennyt vasemmistolaisen toiminnan luova monitoimimies maalari Mauno Siltanen ovat näkyvillä useiden muiden vasemmistoliikkeen ihmisten lisäksi.

Anna-Liisa Tiekso juhlapuhujana

Marssin saavuttua kauppatorille filmille on tallentunut juhlapuhuja SKDL:n kemiläinen kansanedustaja Anna-Liisa Tiekso. Dokumentissa näkyy myös monia Rovaniemen kaupunkikuvasta kuluneiden neljänkymmenen vuoden aikana kadonneita näkymiä.

Kaitafilmin kuvasi neljäkymmentä vuotta sitten Esa Tulkki. Musiikin dokumenttiin on tehnyt musiikinopettaja Esa Tikkala transkriptioimalla perinteisiä työväenlauluja. Teknisen työn dokumentin aikaansaamiseksi on tehnyt Jaakko Hirvioja.

Vappu Rovaniemellä 1973 -dokumentti esitetään Rovaniemellä Lapin maakuntakirjaston Lapponica-salissa vappupäivänä, keskiviikkona 1.5. klo 14.00.

Dokumentti on katsottavissa kokonaan 1.5. klo 14.00 lähtien tämän jutun yhteydessä. Ennen sitä voit katsoa pienet maistiaiset filmistä alla olevasta linkistä.