Vappupiknikin varaslähdössä sokeriöverit ja karnevaalimeininki

Toimittajien vappupiknik keskellä Lahden kauppatoria aiheutti hilpeyttä ja kulmien kohottelua. Sadepisaroista huolimatta munkkien, siman ja tippaleivän nauttiminen kaupungin ytimessä on kokemisen arvoista.

ilmiöt
Ohikulkija katsoo vappupiknikiä torilla.
Markku Lähdetluoma / Yle

Mikäs olisi vappuna sen perinteikkäämpää kuin levittää viltti nurmelle ja pitää piknik hyvässä seurassa.

Emme kuitenkaan halunneet noudattaa perinteitä liiaksi. Sitä paitsi puistojen nurmet ovat vielä märkiä.

Siksi päätimme toimittajakollegani Meeri Niinistön kanssa suunnata sinne, missä tapahtuu. Tai missä tapahtuu ainakin ihan pian: siis Lahden torille. Keskustan sykkeeseen ja ihmisvilinään.

Tämä on viimeinen tilaisuus pariin vuoteen soluttautua viltteineen päivineen torin mukulakiviviidakkoon. Parin viikon päästä paikan valtaavat arkeologiset kaivaukset ja sen jälkeen toriparkkityömaa.

Ensimmäinen tehtävä: eväät

Vappupiknikille tarvitaan kevätkarnevaaliin sopivat eväät. On oltava ainakin munkkeja ja simaa. Kokeillaan tippaleipää myös.

Munkkien metsästäminen Lahden keskustasta osoittautui yllättävän mutkikkaaksi tehtäväksi. Ensimmäisestä marketista löytyi vain massatuotantona valmistettuja hillomunkkeja. Nekin lähtivät mukaan, vertailun vuoksi.

Mutta emme tyytyneet pelkkiin perusmunkkeihin.

Vappuna täytyy ehdottomasti herkutella vastaleivotuilla reikämunkeilla. Ensimmäisestä leipomosta ei tärpännyt, toisesta kyllä.

- Saman verran ihmiset ostavat vapuksi tippaleipää ja munkkeja. Kumpikaan ei ole ylitse toisen, Kauppahallin leipomotiskin takaa kerrotaan.

Tarvittavat eväät alkavat olla kasassa. Tippaleipäpaketti ja kaupan valmissimaa löytyi kotoa. Mutta vielä tarvitaan kotitekoista simaa tusinatavaran rinnalle.

- Ihan itse olen tämän tehnyt. Kaksi viikkoa se valmistui kotonani Tonttilassa, torille simapulloja myymään tullut nainen sanoi.

Kohti toria

Viltti, serpentiinit, ilmapalloja. Mitä vielä. Paperilautasia ja mukeja. Vappuherkut. Eväskorin virkaa saa tällä kertaa tehdä muovikassi.

Muutama vappupilli vielä mukaan matkaan, niin kaikki on valmista. Pitäähän meistä ääntä lähteä.

Piknikille torille.
Keskelle toria, se olkoon päämäärämme.Markku Lähdetluoma / Yle

Vappuaattona Lahden torille vasta pystytetään pienoiskokoisia hupilaitteita ja kojuja, joissa kaupataan vappukrääsää.

Jos ilmapallomyyjää ei lasketa, olemme torin ainoat vapputunnelmiin jo ehättäneet.

Levitämme viltin keskelle toria kohtaan, jossa joulukuusi aina seisoo.

Tähän mennessä ohikulkijat eivät ole kiinnittäneet meihin liiemmin huomiota. Katsovat korkeintaan vähän huvittuneena, että siinä ovat tyttäret ottaneet varaslähdön vappuun.

Mutta tämäpä onkin testi.

Tarkkailemme viltiltämme valppaina, millaisen reaktion levittäytymisemme eväspusseinemme keskelle toria saa ihmisissä aikaan. Ei tällaiseen ole betoniviidakossa totuttu.

Piknik Lahden torilla.
Siivutimme munkit etukäteen annospaloiksi. Ehkä syöminen ei tällä kertaa ole yhtä sotkuista kuin yleensä. Markku Lähdetluoma / Yle

Tervetuloa viltille!

Eväät on aseteltu viltille, munkit valmiiksi leikattuina paloina omilla lautasillaan. Simaa on kaadettu mukeihin. Vappupillit valmiudessa. Trööt!

Osa ilmapalloistamme on jo karannut omille teilleen. Ohikulkeva mies yrittää jahdata tuulen matkassa pomppivaa pinkkiä palloa. Turhaan.

Ennen kuin eväshetki kunnolla käynnistyy, tarvitsemme lisää makutuomareita.

Vilttimme ohi kulkee teini-ikäinen poika vihreässä hupparissa. Yritän huhuilla hänelle, kovaakin, mutta katsekaan ei värähdä.

Lahdessa ei selvästi ole totuttu suorasukaiseen toimintaan. Pitävät meitä varmaan hulluina.

Seuraavaksi huuteluetäisyydelle kävelee ilmapalloja kauppaava nuori mies. Pienen maanittelun jälkeen hän istuu viltillemme.

Tuulenpuuska painaa kymmenet ilmapalloeläimet kasvoillemme emmekä kuule tai näe toisiamme. Ei haittaa.

Piknik voi alkaa

Sitten maistellaan! Ensimmäisenä tarjoilemme ilmapallomiehelle leipomon reikämunkkia.

- Ehkä pikkasen kuivaa. Maistetaan päälle kotitekoista simaa. Rusinat olis hyviä, mutta niitä tässä ei olekaan. Kyllä, kyllä maistuu.

Munkin maistelua torilla.
Kolmen henkilön maisteluraatimme liputti kotitekoisen siman puolesta. Markku Lähdetluoma / Yle

Entäs kaupan hillomunkit sitten. Ne olivat tosin pussissaan hikoilleet kaiken sokerin pois, joten kierittelimme ne makeassa uudelleen.

- Täällä on jotain hilloa. Se tuo kosteutta. Ei ole yhtään niin kuivaa kuin aiempi munkki. Sokeria on riittävästi, ilmapallomies arvioi.

Päälle huikka kaupan valmissimaa. Makustelusta voisi päätellä, että olemme viinikurssilla, mutta ei.

Täällä on jotain hilloa. Se tuo kosteutta. Ei ole yhtään niin kuivaa kuin aiempi munkki.

Tässä vain halutaan varmistua siitä, kumpi simoista maistuu makoisammalle.

- Omatekemä on enemmän siman makuista. Toinen maistuu lähinnä limulle. Kyllä tätä juo, mutta kotisima on maukkaampaa.

Tippaleipä puolestaan on vierailevalle makutuomarillemme uusi juttu. Ensimmäinen kysymys tulee mieleen, kun isosta leivosköntistä pitäisi irrottaa sormin palanen.

- Mites tää toimii? Tämä on ensimmäistäkin munkkia kuivempaa. Tomusokeri on hyvää. En silti ole ikinä ollut tippaleipäihminen eikä musta sellaista tämän kokemuksen jälkeen tule, ilmapallomies tyrmää.

"Hyvä tytöt!"

Kun suupielet on sokeroitu munkeilla kauttaaltaan ja simasta on juotu sokeriöverit, piknikimme torilla alkaa lähennellä loppuaan. Tummanharmaat ja vinhaan liikkuvat pilvet näyttävät siltä, että on aika laittaa pillit pussiin.

Vappupiknik torilla.
Useimmat tepastelivat leirimme ohi kuin emme olisi siinä olleetkaan. Markku Lähdetluoma / Yle

Eväsretkemme herätti lahtelaisissa lähinnä kummastusta. Moni katsoi pitkään, joku huvittuneena ja kolmas tuimana. Kuiskuttelua, osoittelua ja hihittelyä.

Varaslähtömme vappuun ei selvästi epäonnistunut. Iloinen mieliala ja vappuhulluttelu tarttui ainakin yhteen varttuneempaan herran.

- Hyvä tytöt, hän huusi naureskellen kävellessään leirimme ohi.