Vangit kunnostavat kansallispuistoja

Metsähallitus ja Laukaan vankila ovat aloittaneet yhteistyön Keski-Suomen, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Satakunnan kansallispuistoissa.

Kotimaa
Lauhanvuori
Lauhanvuoren laelta, näköalatornista näkee kauas.Pasi Takkunen / YLE

Yhteistyön avulla vangit saavat mielekästä työelämän kokemusta ja oppia yhteiskunnassa selviytymisestä, samalla kun kansallispuistojen ja suojelualueiden varustusta kunnostetaan.

Työ on esimerkiksi rakennusten ja reittien kunnostusta sekä niittotyötä. Töitä tehdään muun muassa Lauhanvuorella, missä parannetaan retkeilijöiden palveluja. Suunnitteilla on rengasreittejä ja viitoituksia tullaan uusimaan. Tarkoituksena on myös rakentaa ensi talveksi laavu. Reittien teko aloitetaan syys-lokakuussa.

Puistonjohtaja Tuula Peltonen Metsähallituksesta sanoo, että yhteistyön odotetaan jatkuvan tulevaisuudessakin.

- Kyllä tätä on lähdetty rakentamaan sitä silmälläpitäen, että tästä tulisi pitempi yhteistyökuvio, Peltonen kertoo. Hänen mukaansa hyvä työnjohto ja kaikkien osapuolien yhteistyö ovat erityisen tärkeitä, ja kaikki ovat olleet innolla mukana.

Työnjohto ja valvoja tulevat vankilan kautta. Laukaan vankila vastaa vankiryhmän kuljetuksesta, valvonnasta ja työnjohdosta sekä maksaa vankien palkan.

Metsähallitus puolestaan vastaa työkohteiden suunnittelusta ja ohjauksesta. Työt tehdään valvotusti ja kontrolloidusti pienessä 3-5 vangin ryhmässä.