Maltilla paistavalla käy rinkilän teossa hyvä munkki

Vappumunkkien teko onnistuu varoitteluista huolimatta kotikonstein, vaikka korkealaitaisessa paistinpannussa. Kannattaa korvata kookosrasva rypsiöljyllä, varata viereen sopivan kokoinen kansi ja paistaa herkut pienissä erissä.

ilmiöt
sokerisia rinkilöitä
Arja Lento / Yle

Tehdäänpä heti ensin yksi asia selväksi: vappumunkki on munkki, jos siinä ei ole reikää ja rinkilä, jos reikä on.

Tähän näkemykseen yhtyy Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Marttojen toiminnanjohtaja Tuija Biskop, mutta ei varsinaisesti ota kantaa termikiistaan.

– Se käsitys mikä jokaisella on, on varmasti oma ja oikea, leipoo Biskop diplomaattisesti.

Munkkitaikina syntyy oheisessa reseptissä olevilla aineksilla. Sen kanssa toimitaan kuin normaalin pullataikinan: alustetaan, kohotetaan ja leivotaan pyöreiksi pulliksi. Puolen litran taikinasta syntyy viitisenkymmentä munkkia tai 28-30 rinkeliä.

Pullat leivotaan ja kohotetaan uudestaan. Mikäli päätyy rinkilöihin, sormet kastellaan jauhoissa ja reikä tehdään juuri ennen kuin leivonnainen sujautetaan rasvaan paistumaan.

Biskop suosii uppopaistamiseen rypsiöljyä. Paistoastian olisi hyvä olla laakea, joten korkeareunainen paistinpannu sopii hyvin. Öljyä kaadetaan kylmään pannuun noin kymmenen senttiä.

Levy täysille vain alussa

Levy laitetaan ensin täysille ja kun öljy alkaa väreillä, sen tietää kuumenevan. Hyvä tapa tarkastaa lämpötilaa on tipauttaa pieni leipäpala rasvaan. Kun se alkaa tiristä, öljy on oikean lämpöistä paistamista varten. Silloin pienennetään levyn lämpöä.

Biskop ei ole koskaan joutunut todistamaan rasvapaloa munkinpaistossa. Öljy vaatii syttyäkseen yli sadan asteen lämpötilan ja muutenkin otolliset olosuhteet. Biskop muistuttaa, että alun jälkeen levyä ei kannata kääntää isolle, mikä hillitsee paistamista. Varmuuden vuoksi kannattaa aina olla käsillä oikean kokoinen kansi paistoastiaan.

Jos munkki alkaa painua pohjaan, rasva on liian kylmää. Jos se taas ruskistuu rajusti, levy on liian kovalla

Tuija Biskop

Liian monta rinkeliä ei myöskään pidä laittaa paistumaan kerrallaan. Ne lasketaan astiaan sievästi reunaa pitkin kuumaan öljyyn tipauttamisen sijasta. Öljyä on oltava niin paljon, etteivät leivonnaiset osu pohjaan.

– Jos munkki alkaa painua pohjaan, rasva on liian kylmää. Jos se taas ruskistuu rajusti, levy on liian kovalla, opastaa Biskop.

Tavallinen haarukka on kätevä kääntämiseen, reikäkauha taas hyvä väline pois ottamiseen.

Hieman jäähtyneisiin rinkeleihin Biskop laittaisi päälle sirosokeria. Pikkumunkit hän koristelee tomusokerikuorrutuksella.