Jätehuolto ja roskaaminen herättävät tunteita

Yle Pohjois-Karjalan keskustelu luonnon roskaamisesta on herättänyt runsaasti mielipiteitä. Kysyimme muun muassa, onko lähimetsiin kipattu sinne kuulumattomia jätteitä?

roskaaminen
Roskia jätettä luonnossa
Matti Asikainen / Yle

Roskaamisesta ja jätehuollosta käytyiin vilkas keskustelu Yle Pohjois-Karjalan nettisivulla vappuaattona. Osa keskustelijoista moitti jätehuoltojärjestelmän hintoja ja aukioloaikoja. Osa puolestaan löysi syitä roskaajien korvien välistä. Etsittiinpä syytä myös itäisestä kansaluonteestakin. Yhteistä kommentoijille on se, että roskaamiselle ei löydy ymmärrystä.

Yhdeksi ratkaisuksi tarjottiin sitä, että jätehuolto olisi kokonaan ilmaista. tätä pidettiin järkevänä verovarojen käyttönä. Toki näin tuotuojen jätteiden pitäisi olla lajiteltuja.

- Monen muun kirjoittajan tapaan olisin kyllä tarjoamassa ilmaista jätehuoltoa ratkaisuksi. Hassumpiakin kohteita rahoitetaan verovaroin. Jos kaatopaikalle saisi viedä jätteet ilmaiseksi, ei olisi rahasta kiinni sekään, että talkoilla vietäisiin muittenkin jättämää roskaa. Nyt tällaisesta kansalaisen kunnostautumisesta päinvastoin sakotetaan, muun muassa näin kirjoitti nimimerkii MasaE

Nimimerkki "un archos" puolestaan pitää ratkaisua yksinkertaisena:

- Asianmukaisten jätteen vastaanottopaikkojen aukioloajat pitää saada ihmisten mahdollisuuksia vastaaviksi ja hinnat alas, mieluusti uusien tuotteiden hintoihin. Mutta koska aina löytyy pölkkypäisiä vapaamatkustajia, sakot sille tasolle että tuntuu. Tällä hetkellä sekä ympäristön pilaamisessa sekä kiinnijäämisen riski että mahdolliset rangaistukset ovat mitättömiä.

Monen keskustelijan mielestä silkka hölmöys on perussyy roskaamiselle, niin myös nimimerkki "järjestä köyhät holhoukseen", joka kirjoittaa muun muassa näin:

- Oli tieto missä hyvänsä, arviolta viidennes aikuisväestöstä on täysin puupäisiä ja kaikesta tietämättömiä. Todellinen syy asioiden hoitamattomuuteen lienee typeryys, vaikka sitä ei saisikaan ääneen sanoa. Vaan minkäs teet, osalla on mennyt 9-12-vuotinen koulutus täysin hukkaan, jälkeäkään jättämättä.