1. yle.fi
  2. Uutiset

Wagneriaanin juhlakevät

Säveltäjä Richard Wagnerin syntymästä tulee kuluneeksi 200 vuotta toukokuun 22. päivä. Oopperan nerona pidetty säveltäjä on juhlavuonnaan näkyvästi esillä. Suomalainen wagneriaani tietää jo mitä toukokuun aikana tekee.

kulttuuri
Jussi Karjalainen Wagner-kokoelmansa parissa.
Jussi Karjalainen Wagner-kokoelmansa parissa.Yle

Toimitusjohtaja Jussi Karjalainen Helsingistä on yksi Suomen monista wagneriaaneista, säveltäjä Richard Wagnerin musiikkiin intohimoisesti paneutuvista. Karjalainen on laulanut Wagneria itsekin, Kansallisoopperan kuorossa.

Ensikohtaaminen Lentävän Hollantilaisen kanssa

Jussi Karjalainen aloitti Wagnerin musiikkiin tutustumisen opiskeluaikanaan. Ensikuulemalla, äänilevyltä, kolahti ooppera Lentävä Hollantilainen. Wagneriaanin mielestä se oli hyvä tapa aloittaa perehtyminen Wagneriin. Hän suosittelee teosta muillekin vasta-alkajille, Lohengrinin ohella.

Karjalainen pitää tärkeänä tutustua Wagnerin teksteihin. Hän muistuttaa, että Wagner kirjoitti tekstinsä itse, runomuotoon, ja useasti sävelsi musiikin librettoihinsa vasta myöhemmin. Karjalaisella on aina ollut tapana tutkia libretto huolellisesti.

- On hyvä tietää, mitä siinä lauletaan.

Nero?

Karjalainen ei halua luonnehtia Wagneria neroksi, käyttää sitä sanaa. Lahjakas ja monimuotoinen persoona toki.

- Hän oli sellainen oman tiensä kulkija, raha-asiat, naiset, ystäviensä pettäminen. Mutta minä olen kiinnostunut hänen musiikistaan, en hänen persoonastaan.

Karjalainen käy kuuntelemassa oopperaesityksiä oopperataloissa, mutta seuraa mielellään oopperaa myös netissä muilta kuvatallenteilta.

- Siinä on hyvä se, että näkee lähikuvia, laulajat näyttelevät hyvin ja kaikki on tuotettu hyvin huolellisesti.

Buenos Airesin Ring

Monien wagneriaanien tavoin Jussi Karjalainen myös matkustelee seuraamaan Wagner-tuotantoja maailmalla. Matkoilla tapaa muita samanmielisiä. Mutta aina Karjalainen ei ole samaa mieltä kaikista Wagner-tuotannoista.

- Buenos Airesissa Ring oli lyhennetty seitsemään tuntiin, ja minä en kyllä nähnyt sen toimivan. Tarinan logiikka kärsi.

Wagneriaanin toukokuu

Toukokuussa Karjalainen juhlii Wagneria paljolti Ylen kautta.

- Se kulkee kyllä lähinnä Yleisradion kautta. Yle Teema esittää Ringin ja myöskin nuoruudenteoksia kuten Rienzl. Toukokuussa pitää katsoa TV:tä varsin paljon.

Mikä sitten on wagneriaani Jussi Karjalaiselle mieluisin Wagnerin ooppera?

- Parsifal.

Lue seuraavaksi