1. yle.fi
  2. Uutiset

Retretin näyttely peruuntumassa: "Ministeriö vitkutteli rahoituspäätöksessä liian kauan"

Lopullisen sinetin näyttelyn peruuntumiselle lyö Retretin hallitus lähipäivinä. Muutos tilanteeseen on äärimmäisen epätodennäköinen.

kulttuuri
Adel Abidin, Psyché, 2008, kaksikanavainen videoinstallaatio
Adel Abidin, Psyché, 2008, kaksikanavainen videoinstallaatioRetretti

Taidekeskus Retretin ensi kesän näyttely näyttää peruuntuvan. Kesänäyttelylle myönnettiin rahaa vain kolmannes anotusta ja lisäksi päätös rahoituksesta tuli niin myöhään, ettei näyttelyä ennätetä enää saada kasaan.

- Ministeriö vitkutteli päätöksenteossa liian kauan. Jos olisimme päässeet painamaan kaasua jo kuukausi sitten, niin näyttely olisi voinut toteutua. Nyt aikataulu on kuraattoreille mahdoton, Retretin toimintaa pyörittävän Campus Artis-säätiön puheenjohtaja Kimmo Sarje kertoo.

Aikatauluongelmien lisäksi Retretti Oy ei halua ottaa niin suurta riskiä kuin näyttelyn järjestäminen vain 35 000 eurolla edellyttäisi.

- Liian paljon jäisi lipputulojen varaan. Meitä on syytetty holtittomuudesta ennenkin, joten haluamme olla vastuullisia, Sarje sanoo.

Retretin tulevaisuus jää mysteeriksi

Tarkoitus oli järjestää ensi kesän näyttely Savonlinnan keskustassa maakuntamuseossa ja Retretti Downtown -galleriassa. Näyttelyyn oli jo valittu taiteilijatkin. Näyttely sai 15 000 euroa Savonlinnan kaupungilta ja 20 000 euroa kulttuuriministeriöltä. Maakuntaliitto ei myöntänyt lainkaan tukea.

Retretti Oy:ssä ollaan kiitollisia siitä, että Savonlinnan kaupunki teki yhteistyötä tilojen suhteen, mutta rahoituksesta päättäjille niin kaupunkiin, maakuntaliitolle kuin ministeriöönkin Sarje lähettää kitkerät terveiset.

- Jos halutaan, että kulttuuritarjontaa on Savonlinnan seudulla tarjolla Retretin muodossa niin siihen pitäisi olla valmis panostamaan myös rahallisesti. Näyttelyt eivät synny tyhjästä.

Kesän näyttelyn peruuntuminen ei välttämättä tarkoita lopullista naulaa taidekeskuksen arkkuun.

- Ensi vuoden valmistelut aloitetaan saman tien, mutta jos rahoitusinto on tätä luokkaa, niin ei sille mahda mitään, Sarje sanoo.

Lue seuraavaksi