Tippaleipä on mainettaan helpompi leivonnainen

Tippaleipä ei ole kireisen leivonnainen. Moni hakee herkkunsa kaupan hyllyltä, mutta maukkaimmat saa tekemällä itse. Uutta makua tippaleipiin saa vaihtamalla maidon simaan.

Tippaleipä
Maa- ja kotitalousnaisten Heini Rautiola ja Maija-Liisa Tausta-Ojala esittelevät tippaleipiä.
Anna-Mari Kilpijärvi / Yle Oulu

Tippaleipätaikina on nopea tehdä. Oulun maa- ja kotitalousnaisten lammastilaneuvoja, myös leipuri-kondiittoriksi valmistunut Heini Rautiola vatkaa taikinaa varmoin ottein.

- Tippaleipä itsessään on aika mauton, joten sima tuo siihen hieman makua, Rautiola kertoo.

Vieressä lämpenee kattilassa rypsiöljy, jonka lämpötilaa Oulun maa- ja kotitalousnaisten toiminnanjohtaja Maija-Liisa Tausta-Ojala valvoo. Öljyä kannattaa seurata tarkkaan, sillä liian kuuma lämpötila voi johtaa öljyn roihahtamiseen.

- Öljyn kanssa työskennellessä tulisi aina ottaa kattilankansi käsille mahdollisen roihahduksen varalta. Öljypalon sammuttamisessa ei saa koskaan käyttää vettä, Tausta-Ojala muistuttaa.

Sopiva paistolämpötila on Tausta-Ojalan mukaan noin nelosella hellalla.

- Jos öljy on liian kuumaa, toinen puoli palaa helpommin. Toisaalta jos öljy on liian kylmää, tippaleivistä tulee munkkimaisia taikinamöykkyjä, Rautiola säestää.

Muotilla kaunis muoto

Öljyn lämpötilan voi tarkistaa pienellä taikinamäärällä tai vaalealla leivällä.

- Hieman täytyy seurata, kuinka lähtee ruskistumaan. Jos leipäpalanen on kauniin ruskea noin minuutissa, niin öljy on tarpeeksi lämmin, Rautiola summaa.

Kun öljy on kuumaa, kattilaan nostetaan metallinen muotti.

- Muotista noin kaksi kolmasosaa on öljyn alla, eli sitä ei upoteta kokonaan, Rautiola muistuttaa.

Tippaleipätaikinan saa kätevästi levitettyä pursotinpussissa, jonka kärkeen leikataan parin millin aukko. Liian isolla aukolla taikinaa tulee liian paljon, sillä se on varsin löysää.

- Taikinaa tulee levittää rauhallisesti ristikkomaisin liikkein, Rautiola vinkkaa.

Kun taikinaa on muotissa sopivasti, muotti nostetaan pois ja tippaleipä saa hetken paistua. Kun pinta on kauniin ruskea, tippaleipä käännetään. Apuna kannattaa olla paistonkestävät pihdit tai reikäkauha. Yhtä oikeaa tyyliä tippaleipien tekoon ei ole, vaan ne saavat Tausta-Ojalan mukaan olla tekijänsä näköisiä.

Sokeria vasta lopuksi

Tippaleivät saavat levätä paperin päällä tovin ennen tomusokerin lisäämistä. Jäähtyessä myös ylimääräinen öljy valuu pois.

- Jos sokerin lisää liian aikaisin, se ehtii sulaa. Tippaleivät voi tehdä valmiiksi aikaisemmin ja lisätä sokerin päälle vasta hieman ennen tarjoilua, Tausta-Ojala vinkkaa.

Tippaleipien tekoon kannattaa ottaa useampia apukäsiä mukaan. Vaikka työ onnistuu myös yksin, on kaverin kanssa mukavampaa.

- Kyllä tähän voi ottaa lapsetkin mukaan auttamaan, Tausta-Ojala muistuttaa.

Kun tippaleivät on saatu paistettua ja sokeroitua, onkin hyvä hetki istahtaa alas nauttimaan työn hedelmistä. Paistoöljyn voi vaikka säilöä, sillä sitä voi käyttää uusiksi pari, kolme kertaa, kunhan sen siivilöi taikinajäämistä.

- Voi vaikka tehdä munkkeja ja tippaleipiä parin viikon päästä, Tausta-Ojala hymyilee.

Anna-Mari Kilpijärvi / Yle Oulu