1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuninkaalliset

Hollannin uusi hallitsija: Kuningas on yhteiskunnan palvelija

Kuningas Willem-Alexander vannoi Amsterdamin Nieuwe Kerk -kirkossa valan, jossa hän lupasi kunnioittaa maan perustuslakia.

kuninkaalliset
Täpötäysi Nieuwe Kerk -kirkko.
Peter Dejong / POOL / Lehtikuva

Kuninkaalliset eri puolilta maailmaa kokoontuivat tänään tiistaina Amsterdamin Nieuwe Kerk -kirkkoon todistamaan vallanvaihtoseremoniaa. Kuninkaallisen palatsin vieressä sijaitsevan kirkon eturivissä istuva prinsessa Beatrix näytti seremonian alussa selittävän tapahtumien kulkua vieressään istuvalle Oranian prinsessalle Catharina-Amalialle, joka aikanaan nousee Hollannin valtaistuimelle.

Kuningas Willem-Alexander puhui ensin kirkkkoon kokoontuneille vieraille ja vannoi sitten valan, jossa hän lupasi noudattaa maan perustuslakia.

- Se ettei hallitsijalla ole poliittista vastuuta, ei tarkoita sitä, etteikö hallitsijalla olisi henkilökohtaista vastuuta. Henkilökohtaisen surunkin aikana olitte tukena meille muille, Willem-Alexander sanoi äidilleen.

- Tehtäväni täytyy sopeutua muuttuviin olosuhteisiin, sillä kuningas on yhteiskunnan palvelija. Astun tehtävään aikana, jolloin moni kuningaskunnassa tuntee itsensä haavoittuvaiseksi. Ei ole enää selvää, että lasten elämä on parempaa kuin vanhemmillaan, uusi kuningas jatkoi puhettaan.

Hän painotti yhteistyön ja avoimuuden olleen satoja vuosia Hollannin voimavarana.

- Olen valmis tehtävääni. Astun kuninkaan tehtävään kaikin voimin, jotka minulle on annettu, Willem-Alexander päätti puheensa.

Sitten oli Alankomaiden parlamentin sekä merentakaisten alueiden edustajien vuoro vakuuttaa uskollisuuttaan uudelle hallitsijalle. Niin ministerit kuin parlamentaarikotkin nousivat yksi kerrallaan seisaalleen vannomaan uskollisuuttaan. Aivan kaikki eivät valaa vannoneet, sillä neljä edustajaa kieltäytyi kutsusta seremoniaan ja 12 ilmoitti, ettei vanno uskollisuusvalaa kuninkaalle.

Kuningasta ei kruunattu seremoniassa, vaan vallanmerkit, kruunu, valtikka ja valtakunnanomena, olivat pöydällä valtaistuimen vieressä. Kaksi muuta vallanmerkkiä, miekka ja kuninkaallinen lippu, olivat upseereiden hallussa.

Vieraat siirtyivät kirkosta kuninkaalliseen palatsiin jatkamaan juhlintaa. Juhliin osallistuvat muun muassa Ruotsin kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel, Walesin prinssi Charles ja Cornwallin herttuatar Camilla, Japanin kruununprinssi Naruhito ja prinsessa Masako, Monacon ruhtinas Albert, Tanskan kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary sekä Norjan kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit. Suomea edustaa suurlähettiläs Klaus Korhonen.

Lue seuraavaksi