Tunnetko kuplat suussasi?

Moni hankkii vapuksi kuohuviiniä ja samppanjaa. Viiniasiantuntijan vinkeillä saat juhlajuomista enemmän irti.

Kuva: Yle

Viiniasiantuntija, Master of Wine, Essi Avellanin mukaan juhlajuomaksi kannattaa valita oman maun mukainen kuohuviini. Tietoa ei niin kauheasti tarvita, kunhan osaa nauttia juomasta.

- Jos on seurannut kirjoittelua ja löytänyt sellaisen viiniasiantuntijan, jonka maku vastaa omaa, niin se on hyvä lähtökohta, vinkkaa Avellan.

Muuten kuohuviinejä kannattaa maistaa itse ja maistaa rinnakkain useita. Niin Avellanin mukaan oppii oman maun. Avellanilla itsellään on paljon suosikkeja.

- Tykkään paljon tällaisista "blanc de blanc'seista", eli samppanjoista, jotka on valmistettu ainoastaan vaaleista chardonnay-rypäleistä. Sellaisista hyvin raikkaista, kepeistä, ja paahteisista chardonnay-kuohuviineistä tai samppanjoista. Mutta myös viinillisemmistä, ikääntyneistä rosesamppanjoista, sanoo Avellan.

Cavan huippu on saavutettu

Cava on lyönyt Suomessa todella hyvin läpi. Avellan näkee cavan suosioon kaksi selvää syytä.

- Cavan hinta-laatu -suhde on ylivertainen, mutta myös cavan tyyli puree. Koska samppanjat ovat hapokkaita ja linjakkaita viinejä, Cava tulee lämpimämmästä ilmastosta ja on rehevämpi, ehkä helpommin lähestyttävä viini, Avellan pohtii.

Avellan arvelee cavan saavuttaneen suosionsa huipun. Prosecco puolestaan on hienoisessa nousussa.

Tärkeintä on se, että kuplat ovat pienet ja hienojakoiset, ja että kuohu on samettinen.

Essi Avellan

- Trendi on nyt ehkä enemmän kuohuviin päin. Mielenkiintoista on seurata Chilen ja Argentiinan kuohuviinien tarjontaa, joka on nyt alkanut vahvistua.

Analysoi kuplia suussa, älä lasissa

Vappubrunssilla moni nauttii kuplivasta. Kupliin kannattaa myös kiinnittää erityistä huomiota, vihjaa Master of Wine, Essi Avellan.

- Ei kannata kiinnittää huomiota kupliin laissa. Lasissa oleviin kupliin vaikuttavat muun muassa lasin puhtaus ja kuivaaminen.

Moni ei sen sijaan huomaa kuplien erilaisuutta omassa suussaan.

- Kannattaa huomioida, miltä kuplat tuntuvat suussa. Ovatko ne pehmeitä, kuohkeita, hienojakoisia vai kenties aggressiivisia. Tärkeintä on se, että kuplat ovat pienet ja hienojakoiset, ja että kuohu on samettinen. Kuohu ei saa olla suussa hyökkäävän tuntuinen, Avellan neuvoo.

Mitä hienompi viini on kyseessä, sitä kauemmin kuplat säilyvät viinissä. Avellanin mukaan hienojen viinien kuplat säilyvät 15 - 30 minuuttia.

Hyvä kuohuviini maksaa lähes aina yli kympin

Suomessa on muutamia hyviä kuohuviinejä, joita voi ostaa alle kymmenellä eurolla. Essi Avellanin mukaan silloin pitää tietää hyvin, mitä ostaa.

- Mutta kyllä 12 - 15 euron hintaisissa kuohuviineissä alkaa olla koostumuskin jo kohdallaan, Avellan toteaa.