"Raha ei riitä vappumarssiin, mutta aate elää"

Vasemmistoliiton kunnallisjärjestöltä ei Savonlinnassa liikene rahaa vappumarssin järjestelykustannuksiin. Kaikki maksaa, eikä rahaton pääse mukaan edes solidaarisuuden nimissä.

Vappumarssi
Vappumarssi
Yle Etelä-Karjala

- Niin, kyllä se solidaarisuus on vähentynyt. Mutta marssilla ovat kuitenkin ammattiyhdistykset ja itse käyn kuuntelemassa, mitä eri tilaisuuksien puhujilla on sanottavanaan, sanoo Vasemmistoliiton Savonlinnan kunnallisyhdistyksen puheenjohtaja Esa Valkonen.

Joka tapauksessa aate elää ja sitä elähdyttää myös työväen musiikki.

- Vaikka vanhojen työväenlaulujen sanat tuntuvat tässä ajassa joskus aika hurjilta, niin sama aate on edelleen taustalla. Niiden laulaminen on hieno kokemus ja se synnyttää sitä yhteisöllisyyttä, kertoo nuori vaemmistoliittolainen Kaisa Piesanen.

- Kyllä minullakin on niin suuri punainen sydän, että yhä laulut sytyttävät, myöntää myös Esa Valkonen.

Uusia nuoria mukaan

- Nyt puhutaan vasemmistoliittolaisista aatteista. Savonlinnassa ollaan jopa parempaan suuntaan menossa, kun on saatu uusia nuoria jäseniä, vakuuttaa Esa Valkonen.

- Minulle on tärkeää ihmisten huomioiminen ja yhteisöllisyys, ettei katsota asioita aina rahan kannalta. Myös ympäristö ja luonto on otettava huomioon, koska sieltä kaikki elämä lähtee, sanoo puolestaan nuori jäsen Kaisa Piesanen.

- Kovat arvot ovat nyt vallalla. Toivottavasti me työntekijät - joita me kaikki itse asiassa olemme – huomaamme, että työ ja työväenaate on se, joilla tämä hyvinvointi on hyvin pitkälle rakennettu, muistuttaa Esa Valkonen.

Järjestäytyminen ja joukkovoima tarpeen

Syksyn työmarkkinaneuvotteluista odotetaan vaikeita. Niitä käydään ilmeisesti liittokohtaisesti. Povataan jopa lakkosyksyä.

- On aina ikävä asia, jos asiat pitää sopia työtaistelun kautta. Mutta jos on tarpeen, niin joukkovoiman kautta on asiat saatava siihen malliin, että yhteiskunta toimii, sanoo Esa Valkonen. - Järjestäytymisessä ammattiliittoihin tosin on puutteita.

- On jopa nelikymppisiä miehiä tuolla, jotka eivät tiedä, mitä yleissitovuus merkitsee. Jos ammattialalla alle puolet väestä on liitossa, eivät sopimukset sido työnantajaa, joka sitten voi tehdä mitä haluaa. Niin sanottu Loimaan työttömyyskassa on työnantajien hallussa eikä aja työtekijöiden etuja, Esa Valkonen muistuttaa.

- Joukkovoima ja solidaarisuus luovat yhteisöllisyyttä, joka on juuri se voima, josta itse aina jaksaa lähteä liikkeelle. Se on se yhteinen asia, jonka eteen tehdään töitä ja huolehditaan siitä naapuristakin välillä, vakuuttaa Kaisa Piesanen.