1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kymenlaaksolainen huumori on ronskia ja mustaa

Onko heimohuumoria olemassa? Mitä on kymenlaaksolainen huumori? Kouvolassa Inkeroisissa kasvaneen dramaturgin ja psykoanalyytikon Harri Virtasen mielestä kymenlaaksolainen huumori on mustaa.

Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

Onko heimohuumoria olemassa? Mitä on huumori Kymenlaakson maakunnassa?

Kymenlaakson laulu -sarjaakin käsikirjoittanut dramaturgi ja psykoanalyytikko Harri Virtanen osaa vanhana inkeroislaisena sen kertoa.

- Kymenlaaksolainen huumori pysyy perusasioiden äärellä. Elämän ja kuoleman, Virtanen tokaisee heti kärkeen.

Pääkaupunkiseudulla jo pitkään työskennellyt ja asunut Virtanen muistaa jo lapsuudestaan, että parhaat naurut syntyivät porukassa siitä, kun jollekin kävi oikein huonosti. Nauruun yhtyi silloin myös naurun kohteena ollut. Virtasen mukaan Kymenlaaksossa vakavilla asioilla vitsailu voi toimia myös puolustusmekanismina.

- Jos joitain tunteita ei haluta kohdata, piiloudutaan huumorin taakse. Toisaalta nauru on täällä ehdottomasti myös elämänvoimaa tuottava asia, Virtanen arvioi.

Kymenlaaksolainen on vähättelyn mestari

Virtanen kertoo esimerkin ehkä rujoimmasta päästä kymenlaaksolaista huumoria. Tositarinastakin on kyse, näin mies ainakin väittää.

- Vanhempi nainen kirjoitutti miehensä hautakiveen jo valmiiksi omankin nimensä, kun halvalla sai. Sitten syntyi hämmentäviä tilanteita, kun nainen tulikin kyläläisiä vastaan raitilla.

Virtasen mielestä kymenlaaksolaisissa korostuu eritoten yksi piirre: itsensä vähättelyn mestarillisuus. "Enhän mie mitää, eihän myö nyt sellast voida tehä" -asenne on kuitenkin vain pintaa.

Luonteenlaatuamme voisi kuvailla jopa venäläiseksi. Suuria tunteita! Pohjavirettä, mutta myös syvää ilontunnetta.

Harri Virtanen

- Toisaalta sisällä kytee armoton itseluottamus, joka sekin joskus nousee esiin. Huonollakin tavalla, Virtanen toteaa ja viittaa esimerkiksi nahistelutilanteisiin nakkikioskin jonossa.

- Kymenlaaksolainen nyrkki saattaa heilahtaa joskus turhankin lujaa. Toisaalta katumuskin voi olla hirvittävä tapahtuneen jälkeen.

Virtasen kokemus kotimaakunnan ihmisistä on tunnepitoinen: kymenlaaksolaisten kovan kuoren alla piilee syviä traumoja, pitkää vihaa, mutta myös pitkää ystävyyttä.

- Luonteenlaatuamme voisi kuvailla jopa venäläiseksi. Suuria tunteita! Pohjavirettä, mutta myös syvää ilontunnetta.

Ylen toimitukset eri puolilla Suomea ja radion ajankohtaisohjelmat käsittelevät aina torstaisin yhteistä teemaa. Yle Radio Suomen Ajantasan Torstaiseuran aiheena on alueellinen huumori 2.5. klo 14.30-15.00.