Vappupiknikille nakkeja - vai sokerigraavattua gomashiolohta?

Piknikkausi alkaa virallisesti Vapusta. Vappuperinteisiin kuuluukin yhä useammin näyttävä brunssi tai piknik puistossa. Perinteisen vappumenyyn klassikot ovat monen suosikkeja, mutta vapun piknikkoriin mahtuu myös uusia herkkuja.

Kotimaa
Sokerigraavattua gomashiolohta, pinnalla paahdettuja seesaminsiemeniä ja korianteria
Ville Välimäki / Yle

Vappu on työväen, ylioppilaiden ja ehkä enenevässä määrin taas kevään juhla. Isossa roolissa vapussa on nykyään ruoka - brunssille kutsutaan ystäviä, syömiseen käytetään aikaa ja raaka-aineisiin satsataan. Hämeenlinnalaisen Katisten kartanon keittiömestarin Oula Hännisen mukaan ruokaa arvostetaan nykyään paljon.

- Yksi syy on se, että ruoka on esillä koko ajan todella paljon esimerkiksi televisiossa.

Toisaalta ihmisiä kiinnostaa, mitä he suuhunsa laittavat. Ruuan arvostus kasvaakin otollisessa maaperässä, sanoo Hänninen.

- Yhtäältä meillä on pari-kolmikymppisten sukupolvi, joka on äärimmäisen kiinnostunut ruuasta ja sen alkuperästä. Toisaalta meillä on isot ikäluokat, joilla on nyt rahaa käyttää ruokaan ja lisäksi halu palata lapsuuteensa, jolloin he söivät nimenomaan lähiruokaa.

Uusia makuja piknikkoriin

Ruuan arvostuksen kasvu näkyy jo arjessakin, mutta erityisesti se näkyy juhlapyhinä. Tämä tietää monelle perinteiselle herkuille sivuroolia menyyssä. Vappuna perinteisten nakkien, perunasalaattien ja munkkien rinnalle on tullut uusia trendejä.

- Ihmiset kyllä käyttävät hienosti mielikuvitustaan rakennellessaan aterioita, ja se, miltä ruoka näyttää, on myös tärkeää. On vihdoin ymmärretty, että laatu korvaa määrän.

Keittiömestari Oula Hännisen vapun brunssikorista voi ottaa mallia, jos taidot riittävät.

- Tässä on gomashiolohta, joka on sokerigraavattu. Siihen on paahdettu pintaan seesaminsiemeniä ja korianteria. Sitten on ylikypsää possua, jota on mehustettu ja yrttejä päälle. Viikunahilloke, sillicocktail ja keväällä parsasalaatti toimivat aina. Brunssilla tai piknikillä myös hyvät leivät ovat isossa roolissa.

Makealle osastolle tippaleipien sijaan Oula Hänninnen suosittaa vaikkapa kovasti trendikkäitä kuppikakkuja.