1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Aku Hirviniemen äiti antautuu vappuna työväenlauluille

Erja Hirviniemeltä jää tällä kertaa vappumarssi väliin, sillä hän esiintyy Riihimäellä poikansa Aku Hirviniemen ja juontaja Janne Katajan pyörittämässä Teatteriravintola Koomikossa. Vappukattausten yhteydessä biisilistalla on luonnollisesti työväenlauluja.

kulttuuri
Erja Hirviniemi
Mikael Juntunen / Yle

Perinteisesti Erja Hirviniemelle vappupäivä on ollut vapunaattoa tärkeämpi juhlapäivä marsseineen ja lauluineen. Tämä vappu vie kuitenkin Erjan estradille.

- Minua vähän jännittää, kun Katajan Janne mainitsi jossain lehdessäkin, että koomikko Erja Hirviniemi esiintyy, mutta eihän tämä koomillista ole, vaan vakavaa taidetta. Pyritään siihen, että ilon kautta löytyy hyvä mieli.

Teatteriravintola Koomikko avataan vappupäivänä eli Erja saa kunnian olla uuden teatteriravintolan ensimmäinen esiintyjä. Tosin, myös yhteislaulusta on tullut toivomuksia, eikä Erjan mukaan mikään tietenkään estä yhdessäkin laulamista.

- Nämä on niin rakkaita ja tuttuja lauluja mun ikäpolveni ihmisille, ne herättävät intohimoa laulaa niitä itsekin.

Työväen laulut yhä ajankohtaisia

Erja Hirviniemen mukaan työväenlaulut voivat edelleen erittäin hyvin. Hän siteeraa esimerkiksi Matti Rossin sanoittamaa ja Kaj Chydeniuksen säveltämää laulua Riistäjän lait:

Raha ei sikiä pankeissa, työmies! Se syntyy sinun työstäsi työmies! Sinun ja eukkosi raadannasta porvari kiskoo miljoonansa, ja minne ne miljoonat sijoitetaankaan, kas sitä ei duunari tietää saa.

- Miettikää veroparatiisikuvioita ja muita, kyllä nämä on niin tätä päivää, ovat jopa erittäin ajankohtaisia tänä päivänä.

- Kun minä olen niitä 1970-luvulla laulanut, niin silloin laulettiin tavallaan sydän politiikkaa täynnä. Tämä kuuluu osaltaan mun nuoruuteeni, mutta vuosien varrella vasemmistolainen aate ei ole kadonnut minulta mihinkään, päinvastoin toimin aktiivisesti kuntapolitiikassa, hän muistuttaa.

"En ole mikään hauska ihminen"

Työväenlauluja kuullaan ainakin vielä viikon kuluttua Lopella, missä Erja vetää työväenlaulukaraokea.

- Tätä voidaan kutsua kulttuurihistorialliseksi perinnöksi, tätä Suomessa tehtyä työväenmusiikkia. Vaikkei olisi mitään hajua vasemmistolaisuudesta ja politiikasta, niin kaikki tuntevat Kaj Chydeniuksen, sanoo Erja Hirviniemi.

Mutta: onko huippusuosittu näyttelijä Aku Hirviniemi kenties perinyt komiikkageenit äidiltään? Tämän Erja kiistää.

- Tottakai me annetaan molemmat toisillemme palautetta, mutta en ole mikään hauska ihminen. Tilannekomiikkaa löytyy, mutta en voisi vitsiä kertoa julkisessa tilaisuudessa. Vitsinkertojaperinteet ovat tulleet mieheltäni, mutta nyt sekin on kyllä jo iän myötä rauhoittunut, hän hymyilee.

Lue seuraavaksi