1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

"Jättiruusu" riehuu Saturnuksessa

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan ja Italian avaruusjärjestö Asin Cassini-luotain välitti uljasta lähikuvaa Saturnuksen pohjoisnavalla riehuvasta hirviömäisestä pyörremyrskystä.

Ulkomaat
Pyörremyrskyn keskus Saturnuksen pohjoisnavalla
Pyörremyrskyn keskus Saturnuksen pohjoisnavalla.Nasa
Pyörremyrskyn keskus Saturnuksen pohjoisnavalla

Viime marraskuussa julkistettiin Cassinin ottamia mustavalkoisia kuvia, joista jättihurrikaani havaittiin ensimmäistä kertaa ja sen koko saatiin määritettyä. Hurrikaanin silmän halkaisija on 2 000 kilometriä – se on siis 20 kertaa suurempi kuin Maan pinnalla esiintyvien pyörremyrskyjen silmät keskimäärin.

Tällä viikolla Nasa julkaisi ruusua muistuttavasta hurrikaanista värikuvia. Vaikuttava pyörremyrsky näyttää olevan kuusikulmioisen säärintaman ympäröimä.

- Saturnuksen kuusikulmainen pilvimuodostuma on aika ainutlaatuinen ilmestys koko aurinkokunnassa, eikä tarkalleen ottaen tiedetä, mikä sen aiheuttaa, sanoo tähtitieteellisen yhdistys Ursan tiedottaja Anne Liljeström.

- Se saattaa olla suihkuvirtaus eli erittäin nopean tuulen vyöhyke.

Tutkijat yrittävät nyt Saturnuksen pyörremyrskyn avulla ratkaista Maassa esiintyviin pyörremyrskyihin liittyviä ilmiöitä ja kysymysmerkkejä. Maan pyörremyrskyt saavat voimaa merien lämpimästä merivedestä.

- Otimme tuplaotoksen tästä Saturnuksen ilmapyörteestä, koska se muistuttaa niin suuresti maapallolla esiintyviä pyörremyrskyjä, sanoi Cassini-luotaimen kuvantamistiimin jäsen Andrew Ingersoll Kalifornian teknologian instituutista.

- Jostain syystä hurrikaani pysyy käynnissä, vaikka Saturnuksen vetypitoisessa kaasukehässä on vain vähän vesihöyryä.

Eroja ja yhtäläisyyksiä

Saturnuksen ja Maan hirmumyrskyillä näyttää olevan yhtäläisyyksiä, kuten lähes pilvettömät myrskynsilmät.

Mutta erojakin on – Maassa hurrikaanit, eli pohjoisen pallonpuoliskon voimakkaisiin matalapaineen alueisiin liittyvät hirmumyrskyt, tapaavat syntyä lähempänä päiväntasaajaa ja liikkua sieltä lähemmäs pohjoisnapaa.

Sen sijaan Saturnuksen supermyrsky jumittaa paikallaan.

Tutkija Kunio Sayanagin mukaan tämä johtuu siitä, ettei hurrikaanilla ole mitään paikkaa minne mennä.

- Siksi se todennäköisesti pyörii paikallaan Saturnuksen pohjoisnavalla.

Ja hurjasti pyöriikin: Saturnuksen hurrikaanin ulkoreunalla olevat pilvet liikkuvat noin 150 metriä sekunnissa.

Kaikella todennäköisyydellä tämä hurrikaani on kehittynyt vuosikausia ennen puhkeamistaan. Vielä ei tiedetä, kuinka pitkäikäisestä ilmiöstä on kyse.

- Kaasuplaneetoilla kyllä tunnetaan pitkäikäisiä myrskyjä, kuten Jupiterin Suuri punainen pilkku, joka on riehunut Jupiterissa jo yli 180 vuotta, kenties pidempään, Liljeström sanoo.

- Nyt kun Aurinko valaisee Saturnuksen hurrikaania, on kiintoisaa seurata, tapahtuuko siinä ehkä jotain kehitystä.

Lue seuraavaksi