1. yle.fi
  2. Uutiset

Vanhat sähkölaitteet voi nyt kierrättää kaupan kautta

Kotitaloudessa käytetty sähkölaite päätyy jatkossa asianmukaiseen keräykseen entistä helpommin, koska laitteet voi nyt toimittaa myös niitä myyviin liikkeisiin. Valtakunnallinen keräysverkosto kasvaa alle 500:sta lähes 3000 keräyspisteeseen.

Kotimaan uutiset
SER kierrätys -logo.
Petri Aaltonen / Yle

Tampereella Kalevan Prismassa uuden sähkölaiteromun vastaanoton periaatteet on hyvin selvillä.

- Ilman ostovelvoitetta liikkeeseen voi tuoda esimerkiksi vatkaimia, leivänpaahtimia ja muita pienikokoisia kodinkoneita. Sitten jos haluaa palauttaa esimerkiksi suuremman yleiskoneen, niin se otetaan vastaan uuden oston yhteydessä, selvittää myyntipäällikkö Asko Lindholm.

Kaupat on velvoitettu toukokuun alusta alkaen ottamaan vastaan vanhoja sähkö- ja elektroniikkalaitteita kotitalouksilta.

Tähän asti ser-jätettä on voinut toimittaa maksutta alle 500 keräyspisteeseen. Nyt kuluttajille maksuttomien keräyspisteiden määrä kasvaa lähes kolmeen tuhanteen.

Kaupoille keräilystä huolehtiminen tietää lisätöitä.

- Toki se on yksi työtehtävä lisää kaupalle, mutta toisaalta näen sen siitä näkökulmasta hyvänä, että näin sähkö- ja elektroniikkalaitteet pääsevät jatkokierrätykseen oikeiden kanavien kautta, sanoo Prisma Kalevan johtaja Mikko Mäki.

Yhdessä organisoitu keräys

Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrättäminen niitä myyvien liikkeiden kautta on osa vuosi sitten voimaan tullutta jätelakia. Kaupoissa tapahtuvaa keräystä on organisoitu yhdessä laitetuottajien kierrätystä hoitavien tahojen kanssa.

Muun muassa pienille, muistia sisältäville laitteille on omat astiansa, johon laitteen voi turvallisesti palauttaa.

- Keräysastia on lukittu, joten kukaan ulkopuolinen ei pääse kokeilemaan laitteita, vaan ne päätyvät suoraan virallisiin jätteenkäsittelypisteisiin, vakuuttaa myyntipäällikkö Asko Lindholm.

Romuvirrat eivät hirvitä

Tehostuneen keräyksen tavoitteena on saada entistä enemmän laitteita kiertoon. Kalevassa asiakkaiden vanhoja laitteita on otettu vastaan jossain määrin jo ennen lain voimaan tuloa. Kaupassa ei kuitenkaan pelätä romuvirtojen kasvavan nytkään kohtuuttomiksi.

- Toki nyt kun kuluttajien tietoisuus asiasta tulee lisääntymään, niin voisi olettaa, että laitteita alkaa enenevässä määrin palautumaan tänne myymälöihin, sanoo johtaja Mikko Mäki, mutta vakuuttaa, että valmiudet vastaanottaa ser-jätettä ovat olemassa.

- Toisaalta keräys jakaantuu useampaan eri pisteeseen, kun laitteita vastaanottavien paikkojenkin määrä kasvaa, myyntipäällikkö Asko Lindholm muistuttaa.

Tietoa niukasti kaikilla osapuolilla

Kauppojen keräysvastuusta tiedottaminen kuluttajille on jätetty tietoisesti viime tippaan. Kaupan liitto julkaisi asiasta kulutajatiedotteen viime viikolla. Liiton jäsenille on jaettu tietoa jo viime syksystä lähtien.

Asiakkaat ottivat tiedon uudesta keräyksestä vastaan tyytyväisinä.

- Muutenhan ne täytyy itse viedä johonkin kauemmas jätepaikkoihin. Kun sen saa tuoda kauppaan, niin sehän on hyvä juttu, sanoi Eero Kylänpää.

- Kyllä se kuulostaa hyvältä, kun varmaan kaikki eivät tiedä, mihin sen vanhan tuotteen laittaisi, tuumi Tapio Häkli. Tämä on hyvä asia.

Juttua on tarkennettu 2.5. kello 14.16 kierrätyksen tiedottamiseen liittyvien aikataulujen osalta. Lisäksi jutusta on poistettu tieto, että kaupoissa olisi yhtenäiset keräysastiat.

Lue seuraavaksi