Tietokonepelit ovat jo kulttuurihistoriaa

Tekniikan museoon Helsingissä on kerätty menneiden vuosikymmenten pelimuistoja. Niin sanottu retropelaaminen kiinnostaa yhä. Vanhemmat pääsevät näyttämään nuoremmille millaisia tietokonepelejä ennen pelattiin.

Pelinäyttely Tekniikanmuseossa.
Pongista pleikkaan –näyttelyssä Tekniikan museossa on esillä runsaasti 1970- ja 80-lukujen pelikoneita, mutta myös harvinaisempia nostoja sähköisten pelien historiasta.

1970-luvulla pelit olivat suurikokoisia ja niitä pelattiin lähinnä huvipuistoissa ja Esson baarissa. Suuri käänne tapahtui 80-luvulla, jolloin pelikone muutti koteihin.

- Tämä näyttely kertoo minun mielestäni hyvin 80-luvun ja 90-luvun alun pelikulttuurista. Tässä näyttelyssä on enemmän sijaa tunnelmalla ja elämyksellä ja sillä nostalgialla, kuin että olisimme tuoneet hirveästi laitteita tänne, sanoo näyttelyn kokoamiseen osallistunut projektitutkija Jari Kettunen Tekniikan museosta.

Viimeaikoina meillä Suomessakin on herätty pelien tallentamiseen ja arkistoinnin tarpeeseen.

- Meillä on näyttelyn hiukan modernisoidussa Commodore 64:ssa 30 peliä. Pelikokemus voi olla nuorille pelaajille yllätyskin. Että joystick on kankea eikä toimi niin hyvin ja pelihahmo ei liiku niin notkeesti kuin mitä uudemmissa peleissä, Kettunen toteaa.

Näyttelyn Commodoresta löytyvät muun muassa Hobbit-tekstiseikkailu vuodelta 1983, Bubble Bobble vuodelta 1986 sekä The Great Giana Sisters vuodelta 1987.

Parikymppinen pelaa, kolmekymppinen neuvoo

Tekniikan museossa vanhoja, 1980-luvun Commodoren pelejä testaa 19-vuotias abiturientti Konsta Punkka.

- Itse on tullut pelattua näitä skeitti-pelejä kuten Tony Hawkia aika paljon kaverin kanssa ja jotain tällaisia urheilupelejä, asepelejä en ole pelannut ollenkaan.

Pääsitkö vanhoissa peleissä nopeati ideaan sisälle?

- Kyllä siinä vähän aikaa meni ennen kuin sen tajusi. Oli vähän vaikeat ohjeet, mutta kyllä se sitten siitä meni. Ihan hauskaa, Konsta hymähtää.

Niin kuin minkä tahansa uuden median käytön, myös tietokonepeleillä pelaamisen katsottiin pitkään olevan lähinnä vain turmiollista. Nyt peliteollisuus on kuitenkin noussut jatkuvasti kasvavaksi ja tuottavaksi alaksi muiden rinnalle.

- Pelien pelaamista ei  ehkä pidetä enää niin paheellisena tai että se on jotenkin moraalisesti väärin viettää aikaansa pelaamalla. Pelit ovat nousseet kulttuurituotteina aika tasaväkisiksi elokuvien kanssa, Jari Kettunen Tekniikan museosta toteaa.