EU komensi Bangladeshia korjaamaan tehtaansa kuntoon

Kansalaiset suuttuivat kuultuaan, että hallitus oli torjunut kansainvälisen avun tehdasromahduksen uhrien löytämiseksi. Euroopallakin on peiliin katsomisen paikka, sillä heikoissa oloissa teetetään tieten halpoja vaatteita eurooppalaisille.

Ulkomaat

Euroopan unioni on vaatinut Bangladeshia varmistamaan välittömästi, että sen tekstiilitehtaiden turvallisuutta kohennetaan. EU:n on Bangladeshin suurin kauppakumppani. Monet eurooppalaiset kauppaketjut ompeluttavat tuotteensa Bangladeshissa.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Catherine Ashton ja kauppakomissaari Karel De Gucht sanovat lausunnossaan, että EU on hyvin huolissaan Bangladeshin tehtaiden työoloista ja vaatii saattamaan ne Kansainvälisen työjärjestön ILO:n edellyttämälle tasolle. He myös lupaavat siihen EU:n apua.

Bangladeshissa lähellä Dhakaa viime viikolla romahtaneen rakennuksen raunioista on löytynyt 388 ruumista, ja luku kasvanee edelleen. 2 400 ihmistä pelastui, mutta kateissa on yhä satoja, sillä rakennuksessa toimineissa tehtaissa saattoi olla paikalla 3 000 työntekijää. Monet pelastuneista ovat loukkaantuneita. Heiltä on muun muassa jouduttu amputoimaan raajoja, jotta heidät on voitu irrottaa raunioiden alta.

Tiistaina paikalle tuotiin raskaita koneita, jotta pelastajat pääsisivät vihdoin myös rakennuksen alakerrokseen. Sieltä pelätään löytyvän paljon vainajia.

Tiistaina myös paljastui, että Bangladeshin viranomaiset olivat torjuneet YK:n tarjouksen kansainvälisestä avusta. YK:n edustajan mukaan Singaporeen ja Abu Dhabiin sijoitetut asiantuntijaryhmät rauniokoirineen ja pienkameroineen olisivat olleet lähtövalmiit muutamassa tunnissa keskiviikon onnettomuuden jälkeen.

Sisäministeri Mustak Ahmed sanoi Bangladeshin olleen kiitollinen tarjouksesta. Apu ei kuitenkaan ollut tarpeen, koska maan oma pelastusoperaatio oli riittävä ja toimi kiitettävästi, Ahmed sanoi.

Vappumarsseista odotetaan suurta mielenosoitusta

Tieto avun torjumisesta raivostutti entisestään tuhansia mielenosoittajia, jotka vaativat kuolemanrangaistusta rakennuksen omistajalle. Hän oli määrännyt jatkamaan tehtaiden tuotantoa, vaikka viranomaiset olivat todenneet rakennuksen vaaralliseksi. Mielenosoittajien ja poliisin yhteenotossa loukkaantui sata ihmistä.

Tehdasromahduksen odotetaan kasvattavan myös vapunpäivän mielenosoituksia, jotka Bangladeshissa ovat yleensäkin suuret. Useimmat Dhakan alueen tekstiilitehtaat ovat olleen kiinni sitten onnettomuuden, jolloin sadat tuhannet muiden tehtaiden työntekijät marssivat pois työpaikoiltaan.

Osa romahtaneessa tehtaassa vaatteita valmistuttaneet eurooppalaisista ketjuista on luvannut korvauksia onnettomuudessa loukkaantuneille ja kuolleiden omaisille. Brittiläinen avustusjärjestö Oxfam on vaatinut kaikkia valmistuttajia myöntämään osavastuun katastrofista, sillä ne ovat tieten siirtäneet tuotantoaan Bangladeshin kaltaisiin halpojen kustannusten ja heikon valvonnan maihin.

Myös kuluttajilla, jotka ostavat halpoja vaatteita niiden ompelijoiden ahdingosta välittämättä, on peiliin katsomisen paikka, ihmisoikeusaktivistit sanovat.

Lähteet: AP, AFP, Reuters