Keskustalta iskuja sote- ja kuntauudistusta kohtaan

Keskustan vappupuheissa on moitittu tiukoin sanoin hallituksen kaavailemia sote- ja kuntauudistuksia. Puolueessa jopa luvataan muuttaa päätökset, jos puolue vaan saa siihen äänestäjien tuen.

politiikka
Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen puhui keskustan vapputilaisuudessa Kyösti Kallion patsaalla Helsingissä vappupäivänä 1. toukokuuta.
Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen puhui keskustan vapputilaisuudessa Kyösti Kallion patsaalla Helsingissä vappupäivänä 1. toukokuuta.Heikki Saukkomaa / LEhtikuva

Hallituksen pitäisi pysäyttää kesken olevan sote- ja kuntauudistus, toivotaan opposition keskustasta.

Entinen ministeri ja nykyinen eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Anu Vehviläinen haluaa jopa viheltää koko hankkeen pelin poikki.

- Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpolla on vielä mahdollisuus toimia siten, että suomalaisten sote-palvelut eivät taitamattoman hallituksen vuoksi ajaudu lähivuosina täyteen kaaokseen. Vetoomukseni Orpolle on: vihellä kunta- ja sote-peli poikki, Nurmeksessa puhunut Vehviläinen toivoi.

Hänen mukaansa hallitus ajaa uudistusta eteenpäin arvovaltakysymyksenä ja väkisin.

Keskustanaisten puheenjohtaja Elsi Katainen on samoilla linjoilla. Iisalmessa puhunut kansanedustaja katsoo hallituksen ajavan uudistusta eteenpäin hinnalla millä hyvänsä ja seurauksista piittaamatta.

Kataista huolettaa varsinkin henkilöstön asema uudistuksessa.

- Pidän käsittämättömänä, miten henkilöstö on sivuutettu täysin näissä vaalikauden suurimmissa uudistuksissa, Katainen totesi.

Kiviniemi: Lopettakaa koko kuntauudistus

Myös entinen pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) antaa hallitukselle tiukkaa palautetta kunta- ja sote-uudistuksesta.

Kuntauudistuksen Kiviniemi kehottaa lopettamaan heti.

- Lopettakaa kuntauudistus tähän paikkaan ja keskittykää sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseen, Helsingissä puhunut Kiviniemi vaatii.

Myös puoluesihteeri Timo Laaninen tyrmää sote- ja kuntauudistuksen. Laanisen mukaan se on jopa pahin esimerkki hallituksen epäonnistumisesta.

- Jos hallitus kaikesta huolimatta ajaa läpi huonon uudistuksen, keskusta lähtee hakemaan seuraavissa vaaleissa äänestäjiltä valtakirjaa sen korjaamiseen, Laaninen lausui Kyösti Kallion patsaan lähellä Helsingissä.