Huonot työolot ja suurtyöttömyys vappumarssien pääteema maailmalla

Aasiassa marssijat vaativat korotusta minimipalkkaan ja parannusta surkeisiin työoloihin. Euroopan kriisimaissa marssijoita kuumensi ennätyslukemiin kohonnut työttömien määrä.

Ulkomaat
vappumarssiin osallistuneita Indonesiassa.
Adi Weda / EPA

Viimeaikaiset ikävät uutiset ovat näkyneet perinteisillä vappumarsseilla eri puolilla maailmaa. Aasiassa marssijat vaativat parannuksia työoloihinsa ja minimipalkkoihinsa. Talouskriisistä kärsivissä Euroopan maissa marsseilla on nostettu esille valtavaksi kasvanut työttömien määrä.

Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa tuhannet ihmiset kokoontuivat tänään keskiviikkona vaatimaan etenkin tekstiilitehtaiden surkeiden työolojen parantamista. Maassa on tapahtunut lukuisia tehdasonnettomuuksia ja viimeisimmässä turmassa kuoli ainakin 400 ihmistä, kun rakennus romahti.

Kambodzhan pääkaupungissa Phnom Penhissa työläiset marssivat parlamenttitalolle vaatien korotusta tekstiilitehtaiden työntekijöiden palkkoihin. Myös Filippiinien Manilassa tuhannet ihmiset kokoontuivat rauhalliseen mielenosoitukseen vaatimaan parannusta niin palkkoihin kuin työoloihinkin.

Indonesian Jakartassa marssi kokosi noin 55 000 osanottajaa, mikä on enemmän kuin vuosiin. Taiwanissa yli 10 000 ihmistä kokoontui vastustamaan eläkeleikkauksia.

Euroopassa korostui työttömyys

Euroopassa näyttävin marssi on perinteisesti järjestetty Moskovassa ja tänäkin vappuna marssin lähtöpaikalle oli kokoontunut jo hyvissä ajoin kymmeniä tuhansia ihmisiä. Pietarissa poliisi pidätti parikymmentä ihmistä rauhallisesti sujuneen vappumarssin jälkeen.

Ukrainan Kiovassa poliisi pidätti parikymmentä ihmistä, jotka yrittivät osallistua vappumarssille naamioituneina.

Espanjassa, jossa työttömien määrä ylitti vast'ikään 27 prosentin rajan, marsseja järjestettiin yli 80 paikkakunnalla eri puolilla maata. Muun muassa Madridissa marssijoita oli tuhansia.

Kreikassa suurimmat ammattiliitot huomioivat vappupäivän lakolla, joka on haitannut julkista liikennettä ja sairaaloiden toimintaa. Ainakin Ateenassa ja Thessalonikissa tuhannet ihmiset osoittivat mieltään hallituksen säästötoimia ja suurtyöttömyyttä vastaan. Mielenosoittajien määrä jäi kuitenkin viimevuotista pienemmäksi.

Italian suurimmissa kaupungeissa tuhannet ihmiset marssivat vaatien hallitusta puuttumaan työttömien määrän kasvuun. Marssit sujuivat pääosin rauhallisesti, mutta Torinossa poliisia heiteltiin kananmunilla ja maalilla.

22 prosentin työttömyydestä kärsivässä Kroatiassa noin 20 000 ihmistä kokoontui antamaan maan hallitukselle "viimeisen varoituksen". Istanbulissa poliisi hajotti luvattoman vappumarssin vesitykeillä ja kyynelkaasulla.

Afrikan mantereella marssittiin ainakin Marokossa. Rabatissa tuhannet ihmiset kokoontuivat vaatimaan työtä ja palkankorotuksia. Marssi sujui rauhallisesti aina parlamenttitalolle asti, jonka kohdalla mielenosoittajien ja poliisien välille puhkesi yhteenotto. Muutama mielenosoittaja loukkaantui.

Lähteet: AFP, AP, Itar-Tass