Turkmenistanin media vaikeni presidentin ratsastusonnettomuudesta

Gurbanguly Berdimuhamedov putosi hevosen selästä voitettuaan ratsastuskilpailun. Viranomaisten kerrotaan yrittäneen estää onnettomuusvideon päätymisen julkisuuteen.

Ulkomaat
Turkmenistanin presidentti Gurbanguly Berdimuhamedov.
Turkmenistanin presidentti Gurbanguly Berdimuhamedov. Kuva on vuodelta 2011.Michael Kappeler / POOL / EPA

Turkmenistanin itsevaltaisen presidentin Gurbanguly Berdimuhamedovin ratsastusonnettomuus on päätynyt julkisuuteen salailuyrityksistä huolimatta. Turkmenistanin media ei ole kertonut onnettomuudesta sanaakaan, mutta tapauksesta kuvattu video päätyi julkisuuteen internetin kautta.

Presidentti putosi hevosen selästä sunnuntaina vain hieman sen jälkeen, kun hän oli voittanut vuosittaisen ratsastuskilpailun Ashgabatissa. Nettivideon perusteella presidentti jäi putoamisen jälkeen makaamaan maahan vatsalleen, kunnes paikalle rynnänneet turvamiehet peittivät näkyvyyden. Presidentti vietiin paikalta autolla.

Turkmenistanin televisiossa lähetys kilpailusta katkaistiin heti voittajahevosen maaliintulon jälkeen ja lehdissä keskityttiin presidentin voiton uutisointiin. Esimerkiksi hallituksen sanomalehdessä voitolle omistettiin neljä sivua.

Turkmenistanin viranomaisten väitetään tutkineen Ashgabatin lentokentällä matkustajien tavaroita löytääkseen turmasta mahdollisesti kuvatut videot. Uutissivusto Gundogarin viranomaislähteiden mukaan useita ihmisiä on pidätetty epäiltynä videon salakuljetusyrityksestä.

Internetin kerrotaan toimineen Turkmenistanissa hitaasti videon julkitulon jälkeen. Pääsy venäjänkielisiin sosiaalisen median palveluihin on tiettävästi estetty Turkmenistanissa.

Lähteet: AFP