Hyppää sisältöön

Neuvostoperinne uudelleen käyttöön - viidestä venäläisestä työn sankari

Yksi ensimmäisistä palkituista on maailmakuulu kapellimestari Valeri Gergijev. Neuvostoliiton perinteen mukaan palkittujen joukossa on myös tehdastyöläisiä.

Mariinsky-teatterin taiteellinen johtaja ja kapellimestari Valeri Gergijev sai Putinilta mitalin. Kuva: Alexey Nikolsky / Ria Novosti / Kremlin Pool / EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin on myöntänyt työn sankarin arvonimen ja mitalin viidelle venäläiselle. Perusteiden mukaan arvonimen voivat saada Venäjän kansalaiset, jotka ovat työskennelleet erityisen ansiokkaasti valtion ja kansan hyväksi.

Työn sankareiksi nimettiin kapellimestari ja teatterinjohtaja Valeri Gergijev, neurokirurgi Aleksandr Konovalov, maatalouskoneisiin erikoistunut insinööri Juri Konnov sekä koneenkäyttäjät Vladimir Melnik ja Konstantin Thsumanov.

Ajatus neuvostoaikaisen perinteen palauttamisesta syntyi presidentin ja häntä presidentinvaaleissa tukeneiden nimimiesten kesken viime vuoden lopulla. Putin allekirjoitti päätöksen maaliskuussa.

Neuvostoliitossa palkinto otettiin käyttöön vuonna 1928. Arvonimellä, joka ennen toista maailmansotaa muutettiin sosialistisen työn sankariksi, palkittiin työnkiintiönsä roimasti ylittäneitä työläisiä. Neuvostoliiton hajoaminen vei myös arvonimen historiaan.