Jari Korkki: Perussuomalaista vappua toverit

Työtäni helpottaisi, jos maassa olisi sellaisia puolueita, joilla on edes jokin tarkoitus, pohtii Jari Korkki blogissaan.

Yle Blogit
Jari Korkki.
Jari Korkki.Lassi Seppälä / Yle

Juuri ja juuri hengissä pihisevä työväenluokka raahautui taas vappumarsseille.

Itse kävin ammattimielessä Kotkassa katsastamassa, miten SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly selviytyy urakastaan puhujana.

Kohtalaisesti, tosin se toverit irtosi puheen alkuun vasta vähän autettuna. En ihmettele.

Ammattiyhdistysliike on jo jonkin aikaa ottanut etäisyyttä sosiaalidemokraattiseen puolueeseen, joka yhä jostain naurettavasta syystä haluaa kirjoittaa nimensä yhdellä aalla.

SDP:n liput liehuivat vappujuhlissa, mutta aate ei. Forssassa 1903 perustetun puolueen tavoitteet ovat toteutuneet jo viimeistään 1970-luvulla, mutta uusia ei ole kuulunut.

Kirkon ja valtion erottaminen toisistaan taitaa olla vielä kesken, mutta jos muuta tavoitetta ei ole, niin pitäisikö se puolue kuopata? Tai keksiä edes yksi uusi tavoite?

Kotkan ”työväen” juhlaa juonsi valtuutettu Joona Mielonen (vas.), joka hylkäsi SDP:n, kun varallisuusvero lakkautettiin vuonna 2006. Joo joo, on se se Salkkarien Kasperi.

Perussuomalaista vappua ei ole ennen nähty, mutta nyt sellainenkin pyyhkäisi Kotkan ylitse.

En ota nyt mitään poliittista kantaa, mutta onhan se nyt niin, että näillä Arhinmäen juniorilupauksilla on pikkuisen hauskempaa myös vappuna kuin omistusasuntojaan ja autotallipaikkojaan vahtivilla kantakirjademareilla.

Kokoomus se onkin vasta hassu puolue. Töölöntorilla ymmärsivät jokunen vuosi sitten lopettaa vappupelleilyn, mutta Kotkassa tekohengitys on jatkunut.

Se oli ymmärrettävää niin kauan kuin Jyri Häkämies saapasteli kotioveltaan sata metriä Sapokkaan saarnaamaan, mutta nyt kun Jyristä on (kotkalaisittain) aika jättänyt, niin onhan se nyt aika vaikea tajuta, miksi imatralainen Anu Urpalainen raahataan Sapokan kansanvillitsijäksi.

Kotkan torilla oli vihreä meininki. Sallamaari Muhonen taisi kuitenkin itsekin tuntea olevansa puhujana lämppäri, kun trubaduuri Miika Mamia viritti kitaransa. Aurinko kumminkin paistoi.

Perussuomalaista vappua ei ole ennen nähty, mutta nyt sellainenkin pyyhkäisi Kotkan ylitse.

Juho Eerolalla ja Jussi Niinistöllä oli tosin kiire jo Haminaan ennen kuin kotkalaiset edes kunnolla heräsivät. Kymmenen pistettä kellonajasta, kirjaimellisesti.

SDP:n kannatus romahti vapun kunniaksi Ylen kyselyssä liki 16:een prosenttiin. Jutta Urpilaisen rohkein teko oli ottaa asia vappupuheessa esiin.

Sen pohtiminen, mistä tämä johtuu, olisikin ollut jo liikaa vaadittu.

Työtäni helpottaisi, jos maassa olisi sellaisia puolueita, joilla on edes jokin tarkoitus.

Jari Korkki
kirjoittaja on Yle Uutisten politiikan toimittaja ja TV1:n Ykkösaamun juontaja