Bolivia karkottaa yhdysvaltalaisviraston - USA harmistui

Bolivian presidentin mukaan Yhdysvaltain kehitysapuvirasto USAID sekaantuu maan sisäisiin asioihin. Yhdysvallat on kiistänyt syytökset.

Ulkomaat

Bolivia on ilmoittanut karkottavansa maasta Yhdysvaltain kehitysapuviraston USAID:n. Bolivian presidentin Evo Moralesin mukaan virasto sekaantuu maan sisäisiin asioihin. Moralesin mukaan virasto toimii Boliviassa poliittisista, ei sosiaalisista syistä. Hän ei kuitenkaan tarkentanut päätökseen johtaneita syitä.

Yhdysvaltain ulkoministeriö on kiistänyt Bolivian syytökset. Ulkoministeriön tiedottajan Patrick Ventrellin mukaan USAID:n tarkoituksena on ollut ainoastaan auttaa tavallisia bolivialaisia arjessa.

USAID on toiminut Boliviassa vuodesta 1964. Ventrellin mukaan Yhdysvallat on hyvin pahoillaan Bolivian päätöksestä ja että Bolivia ei näytä olevan kiinnostunut suhteiden normalisoinnista.

Morales on ollut maan presidentti vuodesta 2006. Hän karkotti vuonna 2008 muun muassa Yhdysvaltain suurlähettilään. Tähän USA vastasi karkottamalla Bolivian suurlähettilään ja lopettamalla maalle aiemmin kaupankäyntiä varten antamansa etuoikeudet. Vuonna 2011 maat allekirjoittivat raamisopimuksen suhteiden normalisoimiseksi ja palauttivat suurlähettiläät, mutta jännitteet jäivät elämään.

Morales on aiemmin syyttänyt virastoa siitä, että se rahoittaisi ryhmiä, jotka ovat vastustaneet hänen politiikkaansa.

Lähteet: AFP, AP