1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjois-Korea tuomitsi amerikkalaisen vankileirille

15 vuoden tuomion saanut mies oli kuvannut nälkiintyneitä korealaisia. Tällä kertaa vapautusneuvottelu on Yhdysvalloille poikkeksellisen hankala.

Ulkomaat

Pohjois-Koreassa vangittu Yhdysvaltain kansalainen Pae Jun-ho on saanut torstaina 15 vuoden vankileirituomion kumouksellisesta toiminnasta, kertoo Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto KCNA. Paen syyte koski yritystä kaataa Pohjois-Korean hallitus.

Eteläkorealaistaustainen Pae Jun-ho, amerikkalaiselta nimeltään Kenneth Bae, saapui Pohjois-Koreaan viisihenkisen turistiryhmän mukana 3. marraskuuta viime vuonna. Heidän matkakohteensa oli Rajinin kaupunki maan koillisosassa.

Paen kerrotaan yrittäneen ottaa valokuvia nälkiintyneistä lapsista, jotta kuvien avulla maahan saataisiin lisää humanitaarista apua. Julkisuuteen ei kuitenkaan ole tarkalleen kerrottu, miksi mies tarkalleen sai syytteensä.

Pohjois-Korea on maailman eristäytyneimpiä valtioita. Sen poliittisena linjana on itsevaltainen marxismin, äärinationalismin ja Kimin hallitsijaperheen henkilökultin yhteensulautuma.

Yhdysvaltain kansalaisia vangitaan Pohjois-Koreassa silloin tällöin. Pae on kuudes yhdysvaltalainen, joka on vangittu vuoden 2009 jälkeen.

Yleensä vangitut ovat päässeet vapaiksi sen jälkeen, kun joku tunnettu yhdysvaltalainen on matkustanut Pohjois-Koreaan sovittelumatkalle. Tällä kertaa kuitenkin Pohjois-Korean välit Yhdysvaltoihin ovat poikkeuksellisen tulehtuneet.

Pae on opiskellut Oregonin yliopistossa Yhdysvalloissa ja asunut viimeksi Seattlessa. Siitä ei ole tietoa, passitetaanko hänet Pohjois-Koreassa saman tien kärsimään tuomiotaan. Osoite on asiantuntijoiden mukaan melko varmasti ulkomaalaisten oma rangaistuslaitos eikä joku pohjoiskorealaisten vankien pahamaineisista työleireistä - niissä ihmisoikeusaktivistien mukaan vankeja pahoinpidellään, ja ravinnoksi vangit syövät käärmeitä ja rottia. Näillä leireillä on arviolta 200 000 korealaista.

- Pohjois-Korea on näyttänyt aikeensa käyttää häntä neuvottelukorttina kuten aiemmin, sanoo Cheong Seong-chang eteläkorealaisesta Sejong-ajatushautomosta.

Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton kävi neuvottelemassa kaksi amerikkalaisjournalistia vapaiksi vuoden 2009 tapauksessa. He saivat vastaavanlaisessa oikeusjutussa 12 vuoden tuomiot.

- (Paen) tuomio oli ankara. Pohjois-Korea näyttää pitäneen hänen tekojaan haitallisempina, sanoo Etelä-Korean Kookminin yliopiston kunniaprofessori Jang Myung-bong.

Maan lakien mukaan vallankumousyrityksestä voi langettaa ankarimmillaan elinkautisen vankeustuomion tai jopa kuolemantuomion.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi