Viinimaku johti tiukempiin ryyppyihin

Viinitrendi on vienyt kohti pyöreitä ja silkkisiä tanniineja - siksi myös alkoholiprosentti liikkuu 15:n tuntumaan.

Ulkomaat

Viiniharrastajien makumieltymykset ovat hilanneet alkoholiprosentteja ylöspäin. Suuri viinitalo tunnustaa, että tarhojen muuttuneet käytännöt ovat tehneet laatuviineistä vähitellen väkevämpiä kahden vuosikymmenen mittaan.

- Korkeampi alkoholipitoisuus ei ole koskaan ollut tavoitteemme, vaan luonnollinen seuraus nykyisistä työtavoista, sanoo Christian Seely, joka on AXA Millesimes -viinitilojen johtaja Ranskassa ja Portugalissa.

Viinikriitikot ovat pitkään pisteyttäneet parhaiten hedelmäisiä ja aromaattisia viinejä, joilla on pyöreät ja silkkiset tanniinit. Kypsien tanniinien perässä viinitarhaajat käyttävät marjoja, joissa on enemmän sokeria. Enemmän sokeria puolestaan tarkoittaa korkeampaa alkoholipitoisuutta käymisen aikana.

Joidenkin viiniharrastajien mielestä kehitys on mennyt liian pitkälle.

- Me kaikki nautimme viinistä, mutta tasapainoisesta viinistä, sanoo Ranskan viini-instituutin IFV:n tutkimusjohtaja Laurent Audeguin.

- Viinit eivät ole tasapainoisia, kun prosentit ovat 14, 15 tai 15,5.

Samaan aikaan viiniala uskoo erityisen matalan prosentin viinien markkinoihin. Alle kymmenen alkoholiprosentin viinejä auttavat markkinoilla verotus sekä terveysperusteet. Niiden uskotaan kiinnostavan varsinkin naisia ja nuoria aikuisia.

- Viinien hinnannousu on saanut monet kokeilemaan vähän alkoholin viinejä, ja niillä on toki myös terveysvaikutus, sanoo juomamarkkinoita tutkiva Chris Wisson.

Lähteet: AFP